Składniki:
żeberka wieprzowe 1,5 kg,
ząbki czosnku 4 sztuki,
przyprawa do żeberek 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 10 sztuk,
cukier 1 łyżeczka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
woda 1 litr,
śmietana 18% 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki
kapusta młoda 2 główki,
kucharek 1 łyżka,
olej rzepakowy 5 łyżek,
cebula 1 sztuka,
cukier 2 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka 1 łyżka,
koperek 1 pęczek
Przyprawę do żeberek wymieszać z olejem, ząbkami czosnku i dobrze natrzeć porcje żeberek, schować na noc do lodówki.
Na patelni zrumienić żeberka z każdej strony, włożyć do szybkowara.
Na patelni po żeberkach na złocisto podsmażyć cebule posypane cukrem, wsypać do szybkowara wszystko na żeberka.
Do szybkowara dodać kostki rosołowe, wlać wodę, zamknąć, po zasyczeniu pary gotować z 50 minut na średnim ogniu.
Gdy ciśnienie w szybkowarze opadnie, wyjąć tylko żeberka na talerz i usunąć ewentualne kości z wywaru, do wywaru z cebulą dodać śmietanę, mąkę i blenderem szybko zmiksować, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu.
kapusta zasmażana: na oleju na złocisto podsmażyć pokrojoną cebulę z cukrem, dodać pokrojone młode kapusty, kucharka, pieprz mielony i podsmażać mieszać co jakiś czas do miękkiej kapusty, dodać ocet, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia, wsypać posiekany koperek, podawać z żeberkami, sosem ziemniakami - żeberka wieprzowe w sosie cebulowym są pyszne, sycące, aromatyczne, z szybkowara są szybko gotowe czyli kruche, soczyste...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz