Składniki:
kalafior 1 sztuka większy,
papryka czerwona 1 duża,
cebula 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
natka pietruszki 1 pęczek,
ząbki czosnku 5 sztuk,
jajka 1 sztuka "XL",
bułka tarta 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 litr
mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie,
cukier 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 2 łyżeczki,
koperek 1/2 pęczka,
jogurt naturalny 380 gram
Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko wymieszać, wsypać posiekany koperek.
Kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Cebule, czosnek drobno pokrojone usmażyć na złocisto z cukrem, wystudzić, umytą, bez pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić.
Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor.
Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety z kalafiora z warzywami na ciepło i na zimno, idealnie smakują z mizerią, na obiad, na kolację, na piknik...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz