Składniki:
woda 3 litry,
warzywa mrożone 1 opakowanie/jesienny bukiet,
buraki 1/2 kg,
cukinia 1 średnia,
kostka rosołowa 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
masło 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
makaron muszelki 1 szklanka/suchy,
ocet jabłkowy 1 łyżeczka,
śmietana gęsta 1/2 szklanki
do garnka wsypać mrożone warzywa zupa jesienna, starte na grubszych oczkach buraki, pokrojoną w kawałeczki cukinię ze skórką, zagotować
dodać kostkę rosołową, kucharka i gotować z 20 minut na średnim ogniu, następnie dodać masło, wsypać makaron muszelki i gotować makaron na "al dente"
wlać ocet jabłkowy, śmietanę 18% rozmieszaną z zupą i ciut solą, nie zważy się, wsypać pieprz mielony - zupa jest smaczna, syta, nie za kaloryczna..............SMACZNEGO!!!
24.09.2016
23.09.2016
Składniki:
mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba
mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony
bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę
na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut
kotlety są pulchne, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO!!!
mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, cebula 1 sztuka, cząber 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, smalec - ile potrzeba
mielone mięso z szynki, łopatki włożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kucharka, pieprz, cząber suszony
bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć z mleka i dać do mielonego mięsa, wsypać tartej bułki, wszystko dobrze wyrobić ręką na kleistą masę
na patelni rozgrzać porcję smalcu, smażyć kotlety mielone na rumiano, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut
kotlety są pulchne, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno..............SMACZNEGO!!!
21.09.2016
Składniki:
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, owoce - w opisie, kruszonka - w opisie
nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować
do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli - NIE MIESZAĆ - przykryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 3-4 godziny
forma 35x25 cm, wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - do pracującego ciasta wsypać cukier waniliowy i drewnianą łyżką ciasto wymieszać na tyle, aby nie było grudek, ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch ciasta
na cieście rozłożyć mix owoców, lekko je przycisnąć do ciasta
10 dag cukru, masła, mąki pszennej palcami rozetrzeć na kruszonkę, rozsypać na owocach, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić przed krojeniem...............SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, owoce - w opisie, kruszonka - w opisie
nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować
do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli - NIE MIESZAĆ - przykryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 3-4 godziny
forma 35x25 cm, wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - do pracującego ciasta wsypać cukier waniliowy i drewnianą łyżką ciasto wymieszać na tyle, aby nie było grudek, ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch ciasta
na cieście rozłożyć mix owoców, lekko je przycisnąć do ciasta
10 dag cukru, masła, mąki pszennej palcami rozetrzeć na kruszonkę, rozsypać na owocach, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić przed krojeniem...............SMACZNEGO!!!
kuchenka mikrofalowa Beko MOC20100S o pojemności użytkowej 20 litrów i całkowitej mocy 700 W.
urządzenie z emaliowanym wnętrzem, sterowane pokrętłami, gotuje i rozmraża w zakresie 6 poziomów mocy
bezpieczeństwo użytkowania zapewnia sygnał dźwiękowy zakończenia pracy
kolor srebrny Beko Mikrofala wolnostojąca MOC20100S , mikrofalówka jest u mnie przydatna do podgrzewania potraw kiedy domownicy są w różnych porach na posiłki, również do innych na szybko do przygotowania potraw czy składników do potraw
na stronie producenta można poczytać o mikrofalówce "zobacz TUTAJ", cena około 270 zł
20.09.2016
Składniki:
woda 2 litry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki, oregano 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, ryż ugotowany - ile potrzeba, makaron ugotowany - ile potrzeba śmietana gęsta - ile potrzeba
na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule i wyciśnięty w prasce czosnek posypane cukrem
pomidory ze skórką opłukać i w dzbanie blendera zmiksować dokładnie
wlać do cebuli i podsmażać z 5 minut na większym ogniu, wlać wodę i zagotować
wsypać przyprawy i gotować z 5 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek posiekany
podawać do wyboru z ryżem i z makaronem, można dać śmietanę lub jogurt...........SMACZNEGO!!!
woda 2 litry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, masło 1 łyżka, oliwa 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pomidory 1 kg/dojrzałe, kucharek 2 łyżki, oregano 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, ryż ugotowany - ile potrzeba, makaron ugotowany - ile potrzeba śmietana gęsta - ile potrzeba
na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule i wyciśnięty w prasce czosnek posypane cukrem
pomidory ze skórką opłukać i w dzbanie blendera zmiksować dokładnie
wlać do cebuli i podsmażać z 5 minut na większym ogniu, wlać wodę i zagotować
wsypać przyprawy i gotować z 5 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek posiekany
podawać do wyboru z ryżem i z makaronem, można dać śmietanę lub jogurt...........SMACZNEGO!!!
19.09.2016
Składniki:
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, ser twarogowy 25 dag/półtłusty, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 150 ml
jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek, na kratce do jajek do miski rozdrobnić
dodać półtłusty twaróg, sól ziołową, pieprz, posiekany szczypiorek, śmietanę gęstą 18%
wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły
smaczny, syty twarożek na śniadanie lub na kolację............SMACZNEGO!!!
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, ser twarogowy 25 dag/półtłusty, szczypiorek 1 pęczek, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 150 ml
jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek, na kratce do jajek do miski rozdrobnić
dodać półtłusty twaróg, sól ziołową, pieprz, posiekany szczypiorek, śmietanę gęstą 18%
wszystko dobrze wymieszać i schować do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły
smaczny, syty twarożek na śniadanie lub na kolację............SMACZNEGO!!!
18.09.2016
Składniki:
masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła
wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać co jakiś czas mieszając do miękkości pieczarek
dodać gęstą śmietanę 18%, mieszając doprowadzić do zagotowania, na średnim ogniu dusić z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając
na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO!!!
masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła
wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać co jakiś czas mieszając do miękkości pieczarek
dodać gęstą śmietanę 18%, mieszając doprowadzić do zagotowania, na średnim ogniu dusić z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając
na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)