Składniki:
woda 2 litry,
cebula 2 sztuki,
czosnek 1 główka,
masło 1 łyżka,
oliwa 6 łyżek,
cukier 1 łyżka,
pomidory 1 kg/dojrzałe,
kucharek 2 łyżki,
oregano 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
koperek 1/2 pęczka, ryż ugotowany - ile potrzeba,
makaron ugotowany - ile potrzeba
śmietana gęsta - ile potrzeba
na oliwie z winogron i z masłem zeszklić pokrojone w kostkę cebule i wyciśnięty w prasce czosnek posypane cukrem
pomidory ze skórką opłukać i w dzbanie blendera zmiksować dokładnie
wlać do cebuli i podsmażać z 5 minut na większym ogniu, wlać wodę i zagotować
wsypać przyprawy i gotować z 5 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek posiekany
podawać do wyboru z ryżem i z makaronem, można dać śmietanę lub jogurt...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz