Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki,
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól - szczypta,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
owoce - w opisie,
kruszonka - w opisie
nie mam zdjęć przekroju ciasta bo było zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować
do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli - NIE MIESZAĆ - przykryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 3-4 godziny
forma 35x25 cm, wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - do pracującego ciasta wsypać cukier waniliowy i drewnianą łyżką ciasto wymieszać na tyle, aby nie było grudek, ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch ciasta
na cieście rozłożyć mix owoców, lekko je przycisnąć do ciasta
10 dag cukru, masła, mąki pszennej palcami rozetrzeć na kruszonkę, rozsypać na owocach, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić przed krojeniem...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz