Składniki:
boczek świeży płat bez kości 1,80 kg,
czosnek 1 główka,
sól 2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
majeranek 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 3 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki
Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.
Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.
Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.
Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki - rolada boczkowa mocno czosnkowa,majerankowa, paprykowa jest doskonałym mięsem do pieczywa, z szybkowara jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!
20.03.2022
19.03.2022
Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
aromat arakowy 4 krople,
jajka 3 sztuki "M",
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma 100 gram stopiona,
jabłka 5 sztuk większe
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier puder 5 łyżek, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, gorąca woda 2 łyżki
Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować, piec dalej z 15 minut na 180C, ciasto dobrze wystudzić - dobry sposób na wykorzystanie białek, pianka bezowa z dodatkiem kisielu jest bardzo delikatna, ciągnąca a wierzch przypieczony, ciasto z ta pianką jest smaczne........SMACZNEGO!!!
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml, cukier puder 5 łyżek, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, gorąca woda 2 łyżki
Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować, piec dalej z 15 minut na 180C, ciasto dobrze wystudzić - dobry sposób na wykorzystanie białek, pianka bezowa z dodatkiem kisielu jest bardzo delikatna, ciągnąca a wierzch przypieczony, ciasto z ta pianką jest smaczne........SMACZNEGO!!!
18.03.2022
Składniki:
jajka 20 sztuk "M",
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
bułka tarta 1 szklanka,
cebula 2 sztuki większa+1 łyżeczka smalcu+1 łyżeczka cukru,
jajka 3 sztuki "M",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kurkuma 1 łyżeczka,
sól 1,5 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek,
mąka 1 szklanka do obtaczania,
smalec 1/2 kostki do smażenia
Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.
Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić.
Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony i nadmiar mąki strzepać.
Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony - jedne z naszych ulubionych kotletów nie mięsnych czyli kotlety jajeczne, bardzo lubimy na obiad z marchewką i ziemniakami lub same z surówką na zimno.........SMACZNEGO!!!
Jajka ugotowane na twardo obrać, na kratce do jajek zetrzeć do miski, wsypać pieprz mielony, kurkumę, sól i wymieszać.
Drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem na smalcu podsmażyć na złoto, wystudzić.
Cebulę dodać jajek, wsypać bułkę tartą, wbić jajka, bułkę moczoną i z wody odciśniętą, wszystko dobrze połączyć ręką.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.
Formować zwilżonymi dłońmi w wodzie kotlety nie za grube z 2 cm, obtaczać w mące (mąkę mam w woreczku i w nim obtaczam, mąka nie sypie się na blat, nie ma talerza do mycia) z każdej strony i nadmiar mąki strzepać.
Na rozgrzanej patelni ze smalcem smażyć na średnim ogniu, kotlety, po położeniu na patelnię lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony - jedne z naszych ulubionych kotletów nie mięsnych czyli kotlety jajeczne, bardzo lubimy na obiad z marchewką i ziemniakami lub same z surówką na zimno.........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jabłka 6 sztuk większe,
gruszki 6 sztuk średnie,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
woda 3/4 szklanki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
drożdże świeże 7 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, aromat waniliowy 5 kropli
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 100 gram miękka, cukier 1/2 szklanki
Składniki temperatura pokojowa= do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut, lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.
Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - jabłka i gruszki gotowane i wymieszane z kisielem to doskonały dodatek do ciasta drożdżowego lub innych ciast.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 7 dag, cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, aromat waniliowy 5 kropli
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki, palma 100 gram miękka, cukier 1/2 szklanki
Składniki temperatura pokojowa= do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut, lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.
Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić - jabłka i gruszki gotowane i wymieszane z kisielem to doskonały dodatek do ciasta drożdżowego lub innych ciast.........SMACZNEGO!!!
16.03.2022
Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia + wrząca woda do sparzenia,
liście laurowe 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
woda 2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
smalec cienki plaster z kostki,
bekon smażony 4 plastry,
cukier 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1,5 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki
Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów..........SMACZNEGO!!!
Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów..........SMACZNEGO!!!
15.03.2022
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
jajka 4 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 3/4 szklanki,
czekolada nadziewana mleczna 100 gram,
imbir w proszku 1 łyżeczka,
cynamon 1 łyżeczka,
kardamon 1 łyżeczka,
delicje 200 gram opakowanie,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, dodać jajka, olej, wodę i mikserem utrzeć na gładkie ciasto.
Nożyczkami cienko pokroić czekoladę (nożyczkami do kuchennych prac kroić czekoladę cienko, lepiej niż siekać nożem), u mnie nadziewana advocatem, mikserem połączyć składniki.
Następnie wsypać imbir, cynamon, kardamon i mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 24 cm, do formy przełożyć ciasto, powkładać pionowo w ciasto delicje.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo lubimy smaki piernika w ciastach, dlatego staram się takie ciasta ulepszać składnikowo, aby nie były monotonne.........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, dodać jajka, olej, wodę i mikserem utrzeć na gładkie ciasto.
Nożyczkami cienko pokroić czekoladę (nożyczkami do kuchennych prac kroić czekoladę cienko, lepiej niż siekać nożem), u mnie nadziewana advocatem, mikserem połączyć składniki.
Następnie wsypać imbir, cynamon, kardamon i mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 24 cm, do formy przełożyć ciasto, powkładać pionowo w ciasto delicje.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo lubimy smaki piernika w ciastach, dlatego staram się takie ciasta ulepszać składnikowo, aby nie były monotonne.........SMACZNEGO!!!
12.03.2022
Składniki:
ciasto kruche: mąka tortowa 3 szklanki,
palma miękka 200 gram,
cukier 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
kakao 3 łyżki
sernik: jajka 4 sztuki "XL", cukier 3 łyżki, ser waniliowy 1kg wiaderko, śmietana 30% 200 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, skórka pomarańczowa z 3 pomarańczy, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do misy robota wbić 4 jajka, wsypać cukier i ubijać do białości z 3 min uty na najwyższych obrotach.
Dodać ser z wiaderka, śmietanę, budyń, kaszkę manną, skórki pomarańczowe (sparzone, cienko obrane skórki pokroić na wiórki, na patelni z cukrem podsmażać z 5 minut, wystudzić), tylko połączyć składniki na średnich obrotach.
Z podanych składników zrobić kruche ciasto, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie wylepić ciasto, nakłuć widelcem, wylać masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, sernik mocno wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po upieczeniu lekki jak ptasie mleczko, skórka pomarańczowa nadaje chrupkości, sernik na każdą okazję i bez okazji...........SMACZNEGO!!!
sernik: jajka 4 sztuki "XL", cukier 3 łyżki, ser waniliowy 1kg wiaderko, śmietana 30% 200 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, skórka pomarańczowa z 3 pomarańczy, cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do misy robota wbić 4 jajka, wsypać cukier i ubijać do białości z 3 min uty na najwyższych obrotach.
Dodać ser z wiaderka, śmietanę, budyń, kaszkę manną, skórki pomarańczowe (sparzone, cienko obrane skórki pokroić na wiórki, na patelni z cukrem podsmażać z 5 minut, wystudzić), tylko połączyć składniki na średnich obrotach.
Z podanych składników zrobić kruche ciasto, tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie wylepić ciasto, nakłuć widelcem, wylać masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, sernik mocno wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po upieczeniu lekki jak ptasie mleczko, skórka pomarańczowa nadaje chrupkości, sernik na każdą okazję i bez okazji...........SMACZNEGO!!!
10.03.2022
Składniki:
udka kurczaka 6 sztuk duże,
przyprawa pikantna do kurczaka 1 opakowanie,
tymianek suszony 1/2 opakowania,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 8 sztuk średnie
Duże udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć kuperki, nadmiar tłuszczu, w misce wymieszać przyprawę pikantną do kurczaka z olejem, tymiankiem, solą i mocno natrzeć kurczaka z każdej strony.
Na dnie brytfanny rozsypać talarki cebuli, ułożyć na cebuli udka.
Brytfannę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 35 minut, następnie w 190C piec jeszcze z 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i na termoobiegu, (przypiecze się i odparuje płyn) piec 10-15 minut - kurczak z piekarnika pieczony w brytfannie jest mało pracochłonnym daniem, kurczak smakuje i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Duże udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć kuperki, nadmiar tłuszczu, w misce wymieszać przyprawę pikantną do kurczaka z olejem, tymiankiem, solą i mocno natrzeć kurczaka z każdej strony.
Na dnie brytfanny rozsypać talarki cebuli, ułożyć na cebuli udka.
Brytfannę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 35 minut, następnie w 190C piec jeszcze z 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i na termoobiegu, (przypiecze się i odparuje płyn) piec 10-15 minut - kurczak z piekarnika pieczony w brytfannie jest mało pracochłonnym daniem, kurczak smakuje i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
8.03.2022
Składniki:
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 2 sztuki większe,
cukier 1 łyżeczka,
bukiet warzyw mrożone 750 gram opakowanie,
cukinia 3 sztuki mniejsze,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1,5 łyżeczki,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
koncentrat pomidorowy 100 gram,
woda 3 szklanki,
czosnek granulowany 2 łyżeczki,
natka pietruszki 1 pęczek,
makaron 300 gram
Cebule pokroić w kostkę, wsypać do garnka z rozgrzanym olejem, posypać cukrem i podsmażać na złocisto z 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać , wsypać opakowanie mrożonki bukiet warzyw i wymieszać, podsmażać z 5 minut mieszając.
Cukinie opłukać i ze skórką pokroić na większą kostkę, wsypać do warzyw, dodać kucharka, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 5 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić pod przykryciem z 5 minut.
Na koniec wsypać czosnek granulowany, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, opłukać zimną wodą i odcedzić, podawać z warzywami - wyjątkowo szybko przygotowane danie obiadowe lub na kolację, makaron z bukietem mrożonych warzyw i cukinią........SMACZNEGO!!!
Cebule pokroić w kostkę, wsypać do garnka z rozgrzanym olejem, posypać cukrem i podsmażać na złocisto z 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać , wsypać opakowanie mrożonki bukiet warzyw i wymieszać, podsmażać z 5 minut mieszając.
Cukinie opłukać i ze skórką pokroić na większą kostkę, wsypać do warzyw, dodać kucharka, paprykę ostrą, pieprz ziołowy, pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 5 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy, wlać wodę i dusić pod przykryciem z 5 minut.
Na koniec wsypać czosnek granulowany, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, wylać na durszlak, opłukać zimną wodą i odcedzić, podawać z warzywami - wyjątkowo szybko przygotowane danie obiadowe lub na kolację, makaron z bukietem mrożonych warzyw i cukinią........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)