Składniki:
boczek świeży płat bez kości 1,80 kg,
czosnek 1 główka,
sól 2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
majeranek 4 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 3 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
smalec 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki
Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.
Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.
Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.
Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki - rolada boczkowa mocno czosnkowa,majerankowa, paprykowa jest doskonałym mięsem do pieczywa, z szybkowara jest szybko gotowa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz