Składniki:
suche drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
aromat arakowy 4 krople,
jajka 3 sztuki "M",
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma 100 gram stopiona,
jabłka 5 sztuk większe
pianka bezowa: białka 1 szklanka 250 ml,
cukier puder 5 łyżek,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
gorąca woda 2 łyżki
Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jabłka obrane ze skórki przekroić na "4" części, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na cienkie ósemki.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować, piec dalej z 15 minut na 180C, ciasto dobrze wystudzić - dobry sposób na wykorzystanie białek, pianka bezowa z dodatkiem kisielu jest bardzo delikatna, ciągnąca a wierzch przypieczony, ciasto z ta pianką jest smaczne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz