Składniki:
jabłka 6 sztuk większe,
gruszki 6 sztuk średnie,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
woda 3/4 szklanki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
drożdże świeże 7 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
aromat waniliowy 5 kropli
kruszonka: mąka krupczatka 2 szklanki,
palma 100 gram miękka,
cukier 1/2 szklanki
Składniki temperatura pokojowa= do miski dodawać składniki wg podanej kolejności= do miski pokruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę przesianą, sól i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.
Umyte jabłka obrać, gruszki ze skórką pokroić w kostkę do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, sok z cytryny i gotować z 5 minut, lekko wystudzone przełożyć do miski i wsypać kisiel, wymieszać.
Rano do ciasta dodać aromat waniliowy i łyżką mieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za gęste.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia i keksówka silikonowa 20 cm, ciasto wyłożyć do form, wygładzić wierzch i dodać owoce.
Z podanych składników utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią owoce.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach ciasto dobrze wystudzić
- jabłka i gruszki gotowane i wymieszane z kisielem to doskonały dodatek do ciasta drożdżowego lub innych ciast.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz