Składniki:
kapusta czerwona 1 główka średnia + wrząca woda do sparzenia,
liście laurowe 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
woda 2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
smalec cienki plaster z kostki,
bekon smażony 4 plastry,
cukier 2 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 1,5 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki
Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.
Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz