Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 1,5 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
palma stopiona 100 gram,
wiórki kokosowe 150 gram,
truskawki 60 dag
lukier: cukier puder 1,5 szklanki,
gorąca woda 3 łyżki
Do misy robota wkruszyć drożdże świeże, dodać 1łyżkę mąki i cukru, wlać 1,5 szklanki letniego mleka, wymieszać, nakryć misę talerzem i zostawić do podrośnięcia zaczynu na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, letni tłuszcz i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto łyżką wyrobić parę razy i wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta i obficie posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć obrane połówki truskawek.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, lekko wystudzone ciasto polać pudrem cukrem wymieszanym w gorącej wodzie.
Ciasto zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe w połączeniu, kokosem, truskawkami, lukrem jest doskonałym ciastem na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!
9.11.2021
8.11.2021
Składniki:
kopytka: ziemniaki ugotowane 1,5 kg,
mąka pszenna 1 szklanka + 1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
jajka 2 sztuki "M",
woda wrząca 3 litry,
sól 2 łyżki,
masło 1 łyżeczka
kapusta: masło 2 łyżki, kiełbasa toruńska 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, papryczka ostra 1 mała, kapusta młoda 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
Ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie lekko wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce do mięsa) do miski i dobrze je wystudzić.
Ziemniaki w misce wygładzić, podzielić na 4 części, jedną wyjąć na wierzch i w to miejsce wsypać mąkę pszenną z ziemniaczaną (jeśli potrzeba, to trochę dosypać samej mąki pszennej do dołka) do wypełnienia dołka, dodać jajka i szybko ręką wyrobić na gładką masę.
Blat podsypać mąką, ciasto porcjami odkrawać, lekko rękoma wałkować na rulon, spłaszczyć lekko nożem i odcinać skośne z 2 cm kopytka.
Włożyć partiami do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżeczką masła, po wypłynięciu gotować ma średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz.
W garnku na maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę obraną z flaka, cebulę,papryczkę ostrą.
Do kiełbaski wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę, sól do smaku i dusić pod przykryciem z 15 minut, następnie dodać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - bardzo smaczne, delikatne, szybkie kopytka ziemniaczane, podane z zasmażaną młoda kapustą są doskonałym posiłkiem.........SMACZNEGO!!!
kapusta: masło 2 łyżki, kiełbasa toruńska 1 sztuka, cebula 1 sztuka średnia, papryczka ostra 1 mała, kapusta młoda 1 sztuka średnia, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 2 łyżki
Ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie lekko wystudzone przecisnąć przez praskę do ziemniaków (lub zmielić w maszynce do mięsa) do miski i dobrze je wystudzić.
Ziemniaki w misce wygładzić, podzielić na 4 części, jedną wyjąć na wierzch i w to miejsce wsypać mąkę pszenną z ziemniaczaną (jeśli potrzeba, to trochę dosypać samej mąki pszennej do dołka) do wypełnienia dołka, dodać jajka i szybko ręką wyrobić na gładką masę.
Blat podsypać mąką, ciasto porcjami odkrawać, lekko rękoma wałkować na rulon, spłaszczyć lekko nożem i odcinać skośne z 2 cm kopytka.
Włożyć partiami do wrzącej, osolonej wody z 1 łyżeczką masła, po wypłynięciu gotować ma średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjąć na talerz.
W garnku na maśle usmażyć pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę obraną z flaka, cebulę,papryczkę ostrą.
Do kiełbaski wsypać drobno pokrojoną młodą kapustę, sól do smaku i dusić pod przykryciem z 15 minut, następnie dodać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - bardzo smaczne, delikatne, szybkie kopytka ziemniaczane, podane z zasmażaną młoda kapustą są doskonałym posiłkiem.........SMACZNEGO!!!
7.11.2021
Składniki:
jabłka kwaskowate 1,5 kg,
woda 4 łyżki,
cukier 3/4 szklanki,
kasza manna 1 /2 szklanki
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
truskawki 50 dag, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml
Jabłka obrane pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 4 łyżki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wsypać kaszę manną, wymieszać i zdjąć z ognia, wystudzić.
Jajka, cukier, miękki tłuszcz ,cukier wanilinowy utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Tortownica 24 cm, keksówka 15x11 cm (lub 1 duża 30x25 cm) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić i wyłożyć masę jabłkową, wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić.
Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek, wylać tężejącą galaretkę (galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić) i schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane z masą jabłkową, dodane truskawki z galaretką idealnie smakuję z ciastem.......SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 200 gram miękka, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
truskawki 50 dag, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, woda gorąca 900 ml
Jabłka obrane pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 4 łyżki wody i dusić do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wsypać kaszę manną, wymieszać i zdjąć z ognia, wystudzić.
Jajka, cukier, miękki tłuszcz ,cukier wanilinowy utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Tortownica 24 cm, keksówka 15x11 cm (lub 1 duża 30x25 cm) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do foremek, wygładzić i wyłożyć masę jabłkową, wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, dobrze w formie wystudzić.
Na cieście w formie ułożyć plastry truskawek, wylać tężejącą galaretkę (galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i wystudzić) i schować do lodówki najlepiej na całą noc - bardzo łatwe, tanie, szybkie ciasto ucierane z masą jabłkową, dodane truskawki z galaretką idealnie smakuję z ciastem.......SMACZNEGO!!!
6.11.2021
Składniki:
włoszczyzna 1 pęczek,
pory 4 sztuki średnie,
ziemniaki 6 sztuk średnie,
masło 2 łyżki,
woda 2 litry,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
bułka paryska 1 sztuka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
tymianek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Włoszczyznę, dodatkowe pory obrać i dobrze wypłukać, ziemniaki, jarzyny pokroić w drobną kostkę.
Dodać do garnka, włożyć 2 łyżki masła i dusić jarzyny z 10 minut, co jakiś czas zamieszać.
Następnie dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony, wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Garnek zdjąć z ognia i wystudzić, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Do miski wlać olej rzepakowy, wsypać tymianek, paprykę ostrą, wymieszać, dodać kromki bułki paryskiej pokrojone w kotkę i wymieszać, wsypać do gorącego garnka, mieszać do zrumienienia grzanek, wysypać do miski i podawać z kremem jarzynowym - doskonała zupa jarzynowa z dużą ilością pora, podane z grzankami tymiankowymi, idealna zupa na letnie dni........SMACZNEGO!!!
Włoszczyznę, dodatkowe pory obrać i dobrze wypłukać, ziemniaki, jarzyny pokroić w drobną kostkę.
Dodać do garnka, włożyć 2 łyżki masła i dusić jarzyny z 10 minut, co jakiś czas zamieszać.
Następnie dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony, wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Garnek zdjąć z ognia i wystudzić, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Do miski wlać olej rzepakowy, wsypać tymianek, paprykę ostrą, wymieszać, dodać kromki bułki paryskiej pokrojone w kotkę i wymieszać, wsypać do gorącego garnka, mieszać do zrumienienia grzanek, wysypać do miski i podawać z kremem jarzynowym - doskonała zupa jarzynowa z dużą ilością pora, podane z grzankami tymiankowymi, idealna zupa na letnie dni........SMACZNEGO!!!
2.11.2021
Składniki:
ryż ugotowany 2 woreczki,
mielona łopatka 50 dag,
jajka 3 sztuki "L",
bułka odciśnięta z wody 1 sztuka,
natka pietruszki suszona 1 opakowanie,
papryka słodka 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
przyprawa w płynie 1 łyżka
Ugotować ryż nie solonej wodzie, wylać na sito i dobrze odcedzić z wody i wystudzić.
Ugotować ryż nie solonej wodzie, wylać na sito i dobrze odcedzić z wody i wystudzić.
Do miski włożyć mielone mięso z łopatki, dodać ryż, jajka, suszoną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, przyprawę w płynie, bułkę odciśniętą z wody i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Keksówka silikonowa 22 cm, do formy włożyć masę mięsną porcjami dobrze ubijając w formie, tępą stroną noża maczanym w oleju ponacinać skośną kratkę.
W nagrzanym piekarniku na 210 C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, następnie w 150 C na termoobiegu piec 10 minut aby wierzch się przypiekł i odparował nadmiar płynu, dobrze wystudzony wyjąć na talerz - prosty, łatwy, szybki pieczony pasztet mięsno-ryżowy jest doskonałym domowym pasztetem do pieczywa.......SMACZNEGO!!!
31.10.2021
Składniki:
cukier 1 szklanka,
twaróg śmietankowy 60 dag,
jogurt gęsty naturalny 2 opakowania po 380 gram,
truskawki plasterki 2 szklanki,
żelatyna na 1 litr 1 opakowanie,
biszkopty okrągłe z kakao 150 gram,
truskawki plasterki 2 szklanki,
galaretka pomarańczowa 2 opakowania
Żelatynę na 1 litr rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i wystudzić.
Do pojemnika dodać twaróg śmietankowy, cukier i mikserem utrzeć na gładką masę, dodać jogurt gęsty, plasterki truskawek 2 szklanki, żelatynę letnią i mikserem szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty gęsto, szybko wyłożyć masę serową na biszkopty i wygładzić wierzch.
Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek 2 szklanki, delikatnie docisną w sernik i schować do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na sernik i do lodówki najlepiej na całą noc., przed podaniem usunąć papier z sernika i wyłożyć na talerz - bardzo smaczny, delikatny, orzeźwiający sernik mocno truskawkowy na biszkoptach, idealny deser nie tylko na upalne dni........SMACZNEGO!!!
Żelatynę na 1 litr rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać i wystudzić.
Do pojemnika dodać twaróg śmietankowy, cukier i mikserem utrzeć na gładką masę, dodać jogurt gęsty, plasterki truskawek 2 szklanki, żelatynę letnią i mikserem szybko połączyć składniki.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty gęsto, szybko wyłożyć masę serową na biszkopty i wygładzić wierzch.
Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek 2 szklanki, delikatnie docisną w sernik i schować do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i wystudzić, gdy zacznie tężeć wylać na sernik i do lodówki najlepiej na całą noc., przed podaniem usunąć papier z sernika i wyłożyć na talerz - bardzo smaczny, delikatny, orzeźwiający sernik mocno truskawkowy na biszkoptach, idealny deser nie tylko na upalne dni........SMACZNEGO!!!
27.10.2021
Składniki:
jajka 8 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
twaróg śmietankowy 70 dag,
budyń czekoladowy 2 opakowania,
kakao 4 łyżki,
jogurt naturalny gęsty 1 kg wiaderko,
olejek pomarańczowy 1 buteleczka,
herbatniki 200 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.
Wsypać budyń czekoladowy, kakao, dodać jogurt i mikserem połączyć składniki.
Na koniec wlać olejek pomarańczowy i łyżką wymieszać.
Forma 30x25 i keksówka 20x11(mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia lub 1 duża 34x25 cm, na dnie gęsto ułożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień gotowy do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny sernik twarogowo-jogurtowy z kakao, na herbatnikach smakuje idealnie........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa = do miski wbić jajka, wsypać cukier i mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać twaróg i mikserem połączyć składniki.
Wsypać budyń czekoladowy, kakao, dodać jogurt i mikserem połączyć składniki.
Na koniec wlać olejek pomarańczowy i łyżką wymieszać.
Forma 30x25 i keksówka 20x11(mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia lub 1 duża 34x25 cm, na dnie gęsto ułożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i na następny dzień gotowy do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny sernik twarogowo-jogurtowy z kakao, na herbatnikach smakuje idealnie........SMACZNEGO!!!
26.10.2021
Składniki:
makaron nitki 1 opakowanie małe,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 5 łyżek,
tarta bułka 3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Makaron najlepiej ugotować wieczorem w nie osolonej wodzie, odcedzić i przykryty zostawić w lodówce na następny dzień.
Pieczarki obrane pokroić w małe kawałeczki, na patelni z olejem podsmażyć cebulę, dodać pieczarki - NIE SOLIĆ - podsmażać do odparowania płynu mieszać co jakiś czas, wystudzić.
Do makaronu dodać pieczarki, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, tartą bułkę, jajko i dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotlety nie za grube, lekko je widelcem spłaszczyć, na rumiano smażyć z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na talerz - bardzo smaczne, łatwe, szybkie, tanie kotlety pieczarkowe z makaronem, doskonale smakują na zimno np. z sosem czosnkowym........SMACZNEGO!!!
Makaron najlepiej ugotować wieczorem w nie osolonej wodzie, odcedzić i przykryty zostawić w lodówce na następny dzień.
Pieczarki obrane pokroić w małe kawałeczki, na patelni z olejem podsmażyć cebulę, dodać pieczarki - NIE SOLIĆ - podsmażać do odparowania płynu mieszać co jakiś czas, wystudzić.
Do makaronu dodać pieczarki, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, tartą bułkę, jajko i dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotlety nie za grube, lekko je widelcem spłaszczyć, na rumiano smażyć z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na talerz - bardzo smaczne, łatwe, szybkie, tanie kotlety pieczarkowe z makaronem, doskonale smakują na zimno np. z sosem czosnkowym........SMACZNEGO!!!
20.10.2021
Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 60 dag,
jajka 3 sztuki "L",
sól 1 szczypta,
olej rzepakowy 150 ml,
rabarbar 5 sztuk większe
kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska, mąka krupczatka 150 gram, cukier 100 gram, masło 100 gram miękkie
Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
Ciasto ma być dość gęste.
Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa......SMACZNEGO!!!
kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska, mąka krupczatka 150 gram, cukier 100 gram, masło 100 gram miękkie
Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
Ciasto ma być dość gęste.
Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa......SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)