Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 60 dag,
jajka 3 sztuki "L",
sól 1 szczypta,
olej rzepakowy 150 ml,
rabarbar 5 sztuk większe
kruszonka: cynamon 1 łyżka płaska,
mąka krupczatka 150 gram,
cukier 100 gram,
masło 100 gram miękkie
Do misy robota dodać drożdże, letnie mleko 1/2 szklanki, 1 łyżka cukru i mąki, wymieszać i zostawić przykrytą misę talerzem na 30 minut.
Wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty.
Następnie wlać z 150 ml oleju rzepakowego i dalej ciasto wyrabiać z 5 minut.
Ciasto ma być dość gęste.
Misę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka: do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier, cynamon, dodać miękkie masło i mikserem utrzeć drobną kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kawałkami rabarbaru i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto wystudzić - pyszne ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem, doskonałego smaku i aromatu dodaje kruszonka cynamonowa......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz