Składniki:
makaron nitki 1 opakowanie małe,
pieczarki 50 dag,
cebula 1 sztuka większa,
olej rzepakowy 5 łyżek,
tarta bułka 3/4 szklanki,
jajka 1 sztuka "L",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
Makaron najlepiej ugotować wieczorem w nie osolonej wodzie, odcedzić i przykryty zostawić w lodówce na następny dzień.
Pieczarki obrane pokroić w małe kawałeczki, na patelni z olejem podsmażyć cebulę, dodać pieczarki - NIE SOLIĆ - podsmażać do odparowania płynu mieszać co jakiś czas, wystudzić.
Do makaronu dodać pieczarki, pieprz mielony, paprykę słodką, kucharka, tartą bułkę, jajko i dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść kotlety nie za grube, lekko je widelcem spłaszczyć, na rumiano smażyć z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na talerz - bardzo smaczne, łatwe, szybkie, tanie kotlety pieczarkowe z makaronem, doskonale smakują na zimno np. z sosem czosnkowym........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz