Składniki:
ciasto drożdżowe: suszone drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
mleko letnie 1,1/4 szklanki,
masło 5 dag stopione
sernik: twaróg śmietankowy 70 dag,
cukier 3/4 szklanki,
olejek migdałowy 2 krople,
kasza manna 4 łyżki,
jajka 2 sztuki "L",
mąka ziemniaczana 2 łyżki
polewa: czekolada gorzka 2 sztuki 200 gram,
śmietana 18% 2 łyżki,
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
Jajka, cukier ubić mikserem do białości na kogel mogel.
Drożdże suszone wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym, wlać masę jajeczną, letnie mleko i mikserem wyrabiać ciasto na najwyższych obrotach z 3 minuty, wlać letnie stopione masło i mikserem wyrabiać z 3 minuty, miskę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę.
Składniki temperatura pokojowa = twaróg śmietankowy w misce pałką blendera zmiksować z cukrem, jajkami, kaszą manną, mąką ziemniaczaną, olejkiem migdałowym na gładka masę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i do formy 34x24 cm z papierem do pieczenia ciasto wyłożyć, zostawić trochę na paski.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch u masy położyć paski z ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić.
W kąpieli wodnej roztopić połamane dwie gorzkie czekolady ze śmietaną, polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi - bardzo lekka, delikatna drożdżówka przełożona sernikiem i z polewą czekoladowa jest idealnym deserem na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!
18.08.2021
17.08.2021
Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "L",
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta
jabłka 7 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżki, cukier puder
Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.
Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia........SMACZNEGO!!!
jabłka 7 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, cynamon 2 łyżki, cukier puder
Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.
Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia........SMACZNEGO!!!
16.08.2021
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
palma miękka 150 gram,
jajka 43 sztuki "L",
woda zimna 1 szklanka 200 ml,
truskawki 50 dag
pianka bezowa kisielowa: białka 1 szklanka 250 gram, sól 1 szczypta, cukier puder 3 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, woda gorąca 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, szybkie, wilgotne, aromatyczne ciasto kakaowe truskawkowe z kisielową pianką bezową.........SMACZNEGO!!!
pianka bezowa kisielowa: białka 1 szklanka 250 gram, sól 1 szczypta, cukier puder 3 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, woda gorąca 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, szybkie, wilgotne, aromatyczne ciasto kakaowe truskawkowe z kisielową pianką bezową.........SMACZNEGO!!!
14.08.2021
Składniki:
flaki wołowe 1,3 kg,
woda do szybkowara 2 litry,
liście laurowe 3 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
sól 1 łyżka
włoszczyzna 1/2 pęczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, wywar z szybkowara, margaryna 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, bułki pszenne
Świeże flaki kupuję u znanego mi dobrze masarza, flaki w płaty włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, wodę wylać i tak powtórzyć 3 razy.
Flaki po ostatnim odlaniu z wody włożyć do szybkowara, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i wlać wodę 2 litry, po zasyczeniu pary gotować 40 min ut, wystudzić.
Flaki ugotowane wyjąć i pokroić na paski, do garnka dodać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone flaki, przyprawę do flaków, wlać wywar z szybkowara i gotować z 20 minut.
Na patelni do margaryny wsypać mąkę i mieszać zasmażkę na jasno złoty kolor, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz czarny, majeranek.
Od razu z patelni dodać do flaków, mieszać szybko i zdjąć z ognia, najlepiej smakują z bułką pszenną - nasze ulubione flaki wołowe, zawsze kupuję świeże flaki bo takie są najlepsze, w szybkowarze są gotowane są bardzo szybko miękkie..........SMACZNEGO!!!
włoszczyzna 1/2 pęczka, przyprawa do flaków 1 opakowanie, wywar z szybkowara, margaryna 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, bułki pszenne
Świeże flaki kupuję u znanego mi dobrze masarza, flaki w płaty włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, wodę wylać i tak powtórzyć 3 razy.
Flaki po ostatnim odlaniu z wody włożyć do szybkowara, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i wlać wodę 2 litry, po zasyczeniu pary gotować 40 min ut, wystudzić.
Flaki ugotowane wyjąć i pokroić na paski, do garnka dodać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone flaki, przyprawę do flaków, wlać wywar z szybkowara i gotować z 20 minut.
Na patelni do margaryny wsypać mąkę i mieszać zasmażkę na jasno złoty kolor, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz czarny, majeranek.
Od razu z patelni dodać do flaków, mieszać szybko i zdjąć z ognia, najlepiej smakują z bułką pszenną - nasze ulubione flaki wołowe, zawsze kupuję świeże flaki bo takie są najlepsze, w szybkowarze są gotowane są bardzo szybko miękkie..........SMACZNEGO!!!
13.08.2021
Składniki:
biszkopty okrągłe 150 gram,
żelatyna deserowa na 1 litr 1 opakowanie,
twaróg naturalny 1 kg wiaderko,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
kakao 4 łyżki,
truskawki 50 dag,
galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
Żelatynę deserową namoczyć w 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje to w mikrofalówce podgrzać 1 minutę na dużej mocy.
Tortownicę 24 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty.
Twaróg z wiaderka mikserem zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, wsypać kakao, wlać żelatynę i mikserem połączyć składniki.
Masę serową wylać na biszkopty, wygładzić wierzch i dodać kawałki opłukanych truskawek, delikatnie przycisnąć do sernika i schować do lodówki na 3 godziny.
Galaretki brzoskwiniowe wymieszać w 900 ml gorącej wody, gdy wystudzona galaretka zacznie tężeć wylać ją na truskawki, do lodówki włożyć najlepiej na całą noc.
Usunąć folię z sernika, porcje kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo łatwy, szybki, smaczny,sernik kakaowy na zimno, truskawki z galaretką idealnie pasują do sernika.......SMACZNEGO!!!
Żelatynę deserową namoczyć w 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody, gdy napęcznieje to w mikrofalówce podgrzać 1 minutę na dużej mocy.
Tortownicę 24 cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć biszkopty.
Twaróg z wiaderka mikserem zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, wsypać kakao, wlać żelatynę i mikserem połączyć składniki.
Masę serową wylać na biszkopty, wygładzić wierzch i dodać kawałki opłukanych truskawek, delikatnie przycisnąć do sernika i schować do lodówki na 3 godziny.
Galaretki brzoskwiniowe wymieszać w 900 ml gorącej wody, gdy wystudzona galaretka zacznie tężeć wylać ją na truskawki, do lodówki włożyć najlepiej na całą noc.
Usunąć folię z sernika, porcje kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo łatwy, szybki, smaczny,sernik kakaowy na zimno, truskawki z galaretką idealnie pasują do sernika.......SMACZNEGO!!!
11.08.2021
Składniki:
makaron 250 gram,
szpinak świeży 2 pęczki,
masło 1 łyżka,
cebula 1 sztuka średnia + 3/4 łyżeczki cukru,
ząbki czosnku 3 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
śmietana słodka 12% 200 gram,
woda 1 szklanka,
mozzarella kulka 1 opakowanie,
jajka 10 sztuk "M",
masło 2 łyżki,
sól i pierz do smaku
Liście szpinaku dobrze opłukać pod zimną wodą, nożyczkami pociąć na drobne kawałeczki.
W garnku na maśle podsmażyć cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Do cebuli wsypać pokrojony szpinak, mieszając podsmażać szpinak z 5 minut.
Dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, wlać śmietanę 12%, wodę i zagotować.
Na koniec dodać pokrojoną mozzarellę i mieszać do stopienia mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku.
Na maśle usmażyć jajka sadzone posypane solą i pierzem, podawać ze szpinakiem z makaronem - jedno z ulubionych dań ze szpinakiem, makaronem, idealne na letnie dni i gdy jest sezon na świeży szpinak.......SMACZNEGO!!!
Liście szpinaku dobrze opłukać pod zimną wodą, nożyczkami pociąć na drobne kawałeczki.
W garnku na maśle podsmażyć cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Do cebuli wsypać pokrojony szpinak, mieszając podsmażać szpinak z 5 minut.
Dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, wlać śmietanę 12%, wodę i zagotować.
Na koniec dodać pokrojoną mozzarellę i mieszać do stopienia mozzarelli.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić na durszlaku.
Na maśle usmażyć jajka sadzone posypane solą i pierzem, podawać ze szpinakiem z makaronem - jedno z ulubionych dań ze szpinakiem, makaronem, idealne na letnie dni i gdy jest sezon na świeży szpinak.......SMACZNEGO!!!
Składniki:
ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka,
mleko 3.2% 450 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
masło 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
truskawki 50 dag
Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser ale też i na słone przekąski........SMACZNEGO!!!
Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser ale też i na słone przekąski........SMACZNEGO!!!
9.08.2021
Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
twaróg śmietankowy 70 dag,
jogurt gęsty naturalny 380 gram,
kasza manna 4 łyżki,
budyń czekoladowy 1 opakowanie,
kakao 4 łyżki,
chałwa 300 gram,
krakersy 200 gram,
puder cukier- ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel".
Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej.
Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki.
Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową.
Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno się przypiekł wierzch sernika.
W formie sernik wystudzić, najlepiej upiec wieczorem, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik kakaowy z chałwą pieczony na krakersach i z kruszonką z krakersów jest smaczny, wilgotny, delikatny........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa - jajka, cukier utrzeć mikserem do białości na "kogel mogel".
Twaróg śmietankowy przecisnąć przez praskę do ziemniaków do masy jajecznej.
Dodać kakao, jogurt gęsty, budyń czekoladowy, kaszę manną i mikserem krótko połączyć składniki.
Do masy serowej pokroić nożykiem chałwę i łyżką wymieszać delikatnie.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać połowę połamanych krakersów, wylać masę serową.
Na wierzch masy serowej posypać resztę ale drobniej pokruszonych krakersów, łyżką delikatnie wcisnąć do masy sernika.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec pieczenia można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno się przypiekł wierzch sernika.
W formie sernik wystudzić, najlepiej upiec wieczorem, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik kakaowy z chałwą pieczony na krakersach i z kruszonką z krakersów jest smaczny, wilgotny, delikatny........SMACZNEGO!!!
7.08.2021
Składniki:
papryka kolorowa 6 sztuk średnie,
cebula kolorowa 4 sztuki,
marchew 4 sztuki średnie,
korzeń pietruszki 2 sztuki większy,
pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk,
rosół 2 litry,
ziemniaki 5 sztuk średnie,
papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
sól czosnkowa 1-2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kawałeczki, cebule obrane pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę obrana pokroić w kostkę, ząbki czosnku w talarki.
W garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać.
Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową.
Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki - bardzo smaczna zupa na rosole warzywna, zupa jest idealna na letnie dni, gdyż smakuje w temperaturze pokojowej lub letniej.........SMACZNEGO!!!
Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kawałeczki, cebule obrane pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę obrana pokroić w kostkę, ząbki czosnku w talarki.
W garnku na oleju podsmażyć cebule, dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut, mieszać.
Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową.
Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny, gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki - bardzo smaczna zupa na rosole warzywna, zupa jest idealna na letnie dni, gdyż smakuje w temperaturze pokojowej lub letniej.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)