Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
palma miękka 150 gram,
jajka 43 sztuki "L",
woda zimna 1 szklanka 200 ml,
truskawki 50 dag
pianka bezowa kisielowa: białka 1 szklanka 250 gram,
sól 1 szczypta,
cukier puder 3 łyżki,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
woda gorąca 1 łyżka,
ocet jabłkowy 1 łyżka
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, miękką palmę, kakao, wlać wodę, wbić jajka i mikserem utrzeć gładkie, nie za rzadkie ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, układać na cieście, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem, wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, szybkie, wilgotne, aromatyczne ciasto kakaowe truskawkowe z kisielową pianką bezową.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz