Składniki:
flaki wołowe 1,3 kg,
woda do szybkowara 2 litry,
liście laurowe 3 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
sól 1 łyżka
włoszczyzna 1/2 pęczka,
przyprawa do flaków 1 opakowanie,
wywar z szybkowara,
margaryna 100 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
bułki pszenne
Świeże flaki kupuję u znanego mi dobrze masarza, flaki w płaty włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować, wodę wylać i tak powtórzyć 3 razy.
Flaki po ostatnim odlaniu z wody włożyć do szybkowara, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i wlać wodę 2 litry, po zasyczeniu pary gotować 40 min ut, wystudzić.
Flaki ugotowane wyjąć i pokroić na paski, do garnka dodać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone flaki, przyprawę do flaków, wlać wywar z szybkowara i gotować z 20 minut.
Na patelni do margaryny wsypać mąkę i mieszać zasmażkę na jasno złoty kolor, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz czarny, majeranek.
Od razu z patelni dodać do flaków, mieszać szybko i zdjąć z ognia, najlepiej smakują z bułką pszenną - nasze ulubione flaki wołowe, zawsze kupuję świeże flaki bo takie są najlepsze, w szybkowarze są gotowane są bardzo szybko miękkie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz