Składniki:
ciasto drożdżowe: suszone drożdże 7 gram 1 opakowanie,
mąka tortowa 60 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
mleko letnie 1,1/4 szklanki,
masło 5 dag stopione
sernik: twaróg śmietankowy 70 dag,
cukier 3/4 szklanki,
olejek migdałowy 2 krople,
kasza manna 4 łyżki,
jajka 2 sztuki "L",
mąka ziemniaczana 2 łyżki
polewa: czekolada gorzka 2 sztuki 200 gram,
śmietana 18% 2 łyżki,
wiórki kokosowe 3/4 szklanki
Jajka, cukier ubić mikserem do białości na kogel mogel.
Drożdże suszone wymieszać z mąką, cukrem wanilinowym, wlać masę jajeczną, letnie mleko i mikserem wyrabiać ciasto na najwyższych obrotach z 3 minuty, wlać letnie stopione masło i mikserem wyrabiać z 3 minuty, miskę nakryć talerzem i zostawić na 1 godzinę.
Składniki temperatura pokojowa = twaróg śmietankowy w misce pałką blendera zmiksować z cukrem, jajkami, kaszą manną, mąką ziemniaczaną, olejkiem migdałowym na gładka masę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i do formy 34x24 cm z papierem do pieczenia ciasto wyłożyć, zostawić trochę na paski.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch u masy położyć paski z ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie dobrze ciasto wystudzić.
W kąpieli wodnej roztopić połamane dwie gorzkie czekolady ze śmietaną, polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi - bardzo lekka, delikatna drożdżówka przełożona sernikiem i z polewą czekoladowa jest idealnym deserem na każdą okazję.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz