Składniki:
cebula 2 sztuki średnie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
marchew 3 sztuki większe,
kalarepka 3 sztuki średnie,
fasolka szparagowa 50 dag,
pory 2 sztuki mniejsze,
papryka kolorowa 5 sztuk,
cukinia 1 sztuka większa,
woda 2 szklanki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki,
woda 1,5 litra,
sól 2 łyżeczki
Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak.
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w większe kawałki, pokrojoną cebulę na oleju zeszklić, porcjami dodawać warzywa od najtwardszych, każdą porcję podsmażać z 3 minuty na średnim ogniu, co jakiś czas zamieszać.
Dolać wody. dodać kostkę rosołową, pieprz ziołowy i czarny mielony, paprykę słodką i ostrą i dusić warzywa do miękkości, na koniec dodać posiekany koperek - bardzo smaczny, sycący, mało kaloryczny gulasz z wielu warzyw podany z ryżem parabolicznym z czarnym ryżem.......SMACZNEGO!!!
21.05.2021
20.05.2021
Składniki:
mleko 3/4 litra,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 2 łyżki,
sól 1 szczypta,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
kurkuma 1 łyżka,
jabłka szara reneta 3 sztuki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do miski, pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą składniki połączyć, wsypać kurkumę i wszystko wymieszać.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce do ogórków i dodać do ciasta, wymieszać z ciastem, odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, lekkie, aromatyczne, złociste dzięki kurkumie placuszki z szarą renetą, doskonałe na podwieczorek, kolację........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa = do miski, pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą składniki połączyć, wsypać kurkumę i wszystko wymieszać.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce do ogórków i dodać do ciasta, wymieszać z ciastem, odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, lekkie, aromatyczne, złociste dzięki kurkumie placuszki z szarą renetą, doskonałe na podwieczorek, kolację........SMACZNEGO!!!
18.05.2021
Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma 100 gram stopiona,
aromat waniliowy 3 krople,
jajka 1 sztuka "L",
żółtka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
kurkuma 2 łyżeczki,
borówki 500 gram,
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
gorąca woda 2 łyżki
Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia - bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto........SMACZNEGO!!!
Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia - bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto........SMACZNEGO!!!
17.05.2021
Składniki:
makaron nitki 250 gram opakowanie,
tarta bułka 1-1,5 szklanki,
przyprawa do makaronu 1 opakowanie,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka "L",
natka pietruszki 1/2 pęczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
marchew z groszkiem mrożona 1 opakowanie,
woda 2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
masło 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyżka
Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na durszlaku, wystudzić, wystudzony wsypać do miski.
Dodać bułkę tartą, przyprawę do makaronu, pieprz mielony czarny i ziołowy, jajko, zmiksowaną natkę pietruszki i wszystko wyrobić ręką na kleistą masę.
Formować nie grube kotlety, kłaść na gorący olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na ręcznik papierowy.
Mrożoną marchewkę z groszkiem ugotować w osolonej wodzie, wodę odlać, dodać łyżkę masła i mąki i szybko wszystko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczny i wart wykonania pomysł na makaron nitki, kotlety są bardzo smaczne, chrupiące i smakują wybornie na zimno z sosem np. czosnkowym czy na ciepło na obiad z surówką........SMACZNEGO!!!
Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na durszlaku, wystudzić, wystudzony wsypać do miski.
Dodać bułkę tartą, przyprawę do makaronu, pieprz mielony czarny i ziołowy, jajko, zmiksowaną natkę pietruszki i wszystko wyrobić ręką na kleistą masę.
Formować nie grube kotlety, kłaść na gorący olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na ręcznik papierowy.
Mrożoną marchewkę z groszkiem ugotować w osolonej wodzie, wodę odlać, dodać łyżkę masła i mąki i szybko wszystko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczny i wart wykonania pomysł na makaron nitki, kotlety są bardzo smaczne, chrupiące i smakują wybornie na zimno z sosem np. czosnkowym czy na ciepło na obiad z surówką........SMACZNEGO!!!
15.05.2021
Składniki:
botwinka 4 pęczki,
woda 1 litr,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ogórek zielony 2 sztuki większy,
rzodkiewki 2 pęczki,
cukier 3-4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
sól 1-2 łyżeczki,
ocet jabłkowy 3 łyżki,
śmietana 18% 330 gram 1 opakowanie,
jogurt naturalny 380 gram 3 opakowania,
koperek świeży 2 pęczki,
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M"
Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić, w garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.
Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.
Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków , idealny na letnie upały, jest aromatyczny, orzeźwiający........SMACZNEGO!!!
Botwinki dobrze opłukać pod zimną wodą, liście z łodyżkami drobno pokroić, buraczki drobno pokroić, w garnku zalać wodą i z kostką rosołową gotować z 15 minut, wystudzić.
Ogórki, rzodkiewki zetrzeć na tarce grubsze oczka (używam tarki do sera), wsypać do botwinki, wymieszać.
Dodać posiekany koperek, cukier, pieprz mielony, czosnek wyciśnięty z praski, ocet jabłkowy, sól, wlać śmietanę, jogurt i wymieszać, schować do lodówki na 1 godzinę, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo - najlepszy, najsmaczniejszy chłodnik z buraczków , idealny na letnie upały, jest aromatyczny, orzeźwiający........SMACZNEGO!!!
14.05.2021
Składniki:
kura rosołowa 2 kg,
woda 3,5 litra,
włoszczyzna 1 pęczek,
cebula przypalona 1 sztuka,
kurkuma 1 łyżeczka,
sól czosnkowa 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
liść laurowy 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
pieprz mielony - ile potrzeba,
makaron 250 gram,
natka pietruszki 1 pęczek
Świeżą kurę rosołową podzielić na porcje, usunąć kuperek, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (9 litrów), dodać obraną włoszczyznę, cebulę przypaloną (nie mam gazu tylko indukcję -cebuli połówki przypiekam na suchej patelni obracając kilka razy), wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kucharka, sól czosnkową, kurkumę, wlać wodę do oznaczenia na szybkowarze około 3,5 litra.
Zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, otworzyć szybkowar jak spuści ciśnienie.
Podawać z makaronem, pieprzem mielonym i posiekaną natką pietruszki - aromatyczny, esencjonalny, energetyzujący rosół z kurkumą z szybkowara, rosół jest bardzo szybko gotowy i nie jest mętny.........SMACZNEGO!!!
Świeżą kurę rosołową podzielić na porcje, usunąć kuperek, piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (9 litrów), dodać obraną włoszczyznę, cebulę przypaloną (nie mam gazu tylko indukcję -cebuli połówki przypiekam na suchej patelni obracając kilka razy), wsypać ziele angielskie, liść laurowy, kucharka, sól czosnkową, kurkumę, wlać wodę do oznaczenia na szybkowarze około 3,5 litra.
Zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 50 minut, otworzyć szybkowar jak spuści ciśnienie.
Podawać z makaronem, pieprzem mielonym i posiekaną natką pietruszki - aromatyczny, esencjonalny, energetyzujący rosół z kurkumą z szybkowara, rosół jest bardzo szybko gotowy i nie jest mętny.........SMACZNEGO!!!
12.05.2021
Składniki:
palma 250 gram,
cukier 1/2 szklanki,
aromat rumowy 2 krople,
jajko 1 sztuka "L",
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 2 szklanki,
dżem 500 gram,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.
Z reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie.
Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.
W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!
Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.
Z reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie.
Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.
W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!
7.05.2021
Składniki:
cebula 2 sztuki,
smalec 2 łyżki,
prawdziwki świeże 1 kg,
woda 3 litry,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
śmietana 18% 200 gram,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 4 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
przyprawa wpłynie 1 łyżka,
natka pietruszki 1 pęczek,
makaron - ile potrzeba
Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody, po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, tak piasek z grzybów zniknie.
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut co jakiś cza zamieszać.
Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową gdy jest wysyp polskich grzybów........SMACZNEGO!!!
Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody, po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, tak piasek z grzybów zniknie.
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut co jakiś cza zamieszać.
Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową gdy jest wysyp polskich grzybów........SMACZNEGO!!!
5.05.2021
Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
buraczki ugotowane starte 1 szklanka,
biszkopty małe 1 opakowanie,
puder cukier - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną, ugotowane starte buraczki i mikserem połączyć składniki z 1 minutę.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać malutkie biszkopciki, wylać masę serową, biszkopciki mogą podnieść się do góry, ale to nie szkodzi.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec z 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo, smaczny, puszysty, wilgotny sernik z dodatkiem ugotowanych buraczków i malutkich, okrągłych biszkopcików.........SMACZNEGO!!!
Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy ubić mikserem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną, ugotowane starte buraczki i mikserem połączyć składniki z 1 minutę.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozsypać malutkie biszkopciki, wylać masę serową, biszkopciki mogą podnieść się do góry, ale to nie szkodzi.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec z 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo, smaczny, puszysty, wilgotny sernik z dodatkiem ugotowanych buraczków i malutkich, okrągłych biszkopcików.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)