Składniki:
mleko 3/4 litra,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 2 łyżki,
sól 1 szczypta,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
kurkuma 1 łyżka,
jabłka szara reneta 3 sztuki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = do miski, pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą składniki połączyć, wsypać kurkumę i wszystko wymieszać.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce do ogórków i dodać do ciasta, wymieszać z ciastem, odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, lekkie, aromatyczne, złociste dzięki kurkumie placuszki z szarą renetą, doskonałe na podwieczorek, kolację........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz