Składniki:
makaron nitki 250 gram opakowanie,
tarta bułka 1-1,5 szklanki,
przyprawa do makaronu 1 opakowanie,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka "L",
natka pietruszki 1/2 pęczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
marchew z groszkiem mrożona 1 opakowanie,
woda 2 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
masło 1 łyżka,
mąka pszenna 1 łyżka
Makaron nitki ugotować w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na durszlaku, wystudzić, wystudzony wsypać do miski.
Dodać bułkę tartą, przyprawę do makaronu, pieprz mielony czarny i ziołowy, jajko, zmiksowaną natkę pietruszki i wszystko wyrobić ręką na kleistą masę.
Formować nie grube kotlety, kłaść na gorący olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, odkładać na ręcznik papierowy.
Mrożoną marchewkę z groszkiem ugotować w osolonej wodzie, wodę odlać, dodać łyżkę masła i mąki i szybko wszystko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia - bardzo smaczny i wart wykonania pomysł na makaron nitki, kotlety są bardzo smaczne, chrupiące i smakują wybornie na zimno z sosem np. czosnkowym czy na ciepło na obiad z surówką........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz