Składniki:
palma 250 gram,
cukier 1/2 szklanki,
aromat rumowy 2 krople,
jajko 1 sztuka "L",
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 2 szklanki,
dżem 500 gram,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.
Z reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie.
Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.
W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz