Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
cukier 1 szklanka,
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma 100 gram stopiona,
aromat waniliowy 3 krople,
jajka 1 sztuka "L",
żółtka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
kurkuma 2 łyżeczki,
borówki 500 gram,
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
gorąca woda 2 łyżki
Drożdże wkruszyć do misy robota i wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, szklanką letniego mleka, przykryć talerzem i zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać resztę cukru, mąki, sól, kurkumę, aromat waniliowy, wbić żółtka i jajko, wlać letni stopiony tłuszcz z mlekiem i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto po wyrośnięciu łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście rozsypać borówki opłukane, ciasto piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z gorącą wodą i polać po jagodach, zostawić ciasto do wystudzenia - bardzo smaczna, lekka, puszysta, wilgotna drożdżówka z jagodami, dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor ciasto........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz