Składniki:
cebula 2 sztuki,
smalec 2 łyżki,
prawdziwki świeże 1 kg,
woda 3 litry,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
kucharek 2 łyżki,
śmietana 18% 200 gram,
woda 1 szklanka,
mąka pszenna 4 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
przyprawa wpłynie 1 łyżka,
natka pietruszki 1 pęczek,
makaron - ile potrzeba
Oczyszczone prawdziwki pokroić na większe kawałki, wsypać do garnka i zalać nie dużą ilością wody, po zagotowaniu wylać na durszlak i przepłukać zimną wodą, tak piasek z grzybów zniknie.
W garnku na smalcu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby z durszlaka i podsmażać na średnim ogniu wszystko z 10 minut co jakiś cza zamieszać.
Wlać wodę, dodać kucharka, ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 30 minut na mniejszym ogniu.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, wsypać pieprz mielony czarny, przyprawę w płynie, posiekaną natką pietruszki, podawać z makaronem - pyszna zupa grzybowa z prawdziwków z makaronem jest naszą ulubioną zupą sezonową gdy jest wysyp polskich grzybów........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
bardzo lubię takie zupy
Prześlij komentarz