15.03.2021
cebula 1 sztuka większa, jabłko 1 sztuka duże, cukier 3/4 łyżeczki, smalec 1/4 kostki, kaszanka gryczana 5 sztuk, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, majeranek 1 łyżka, papryka ostra - ile potrzeba
surówka: kiszona kapusta 50 dag, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka mała, jabłko 1 sztuka małe, oliwa 5 łyżek
Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć z cukrem na smalcu (odrobina cukru do cebuli nadaje cebuli lepszego smaku) na złoty kolor.
Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć na średnim ogniu mieszając.
Gdy kaszanka uzyska jednolitą masę dodać pieprzu mielonego i majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej.
Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką - raz na jakiś czas bardzo lubimy kaszankę gryczaną smażoną z cebulą, jabłkiem na pyszny szybki obiad i podana z surówką z kiszonej kapusty.......SMACZNEGO!!!
12.03.2021
udka kurczaka 3 sztuki średnie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, cebula 1 sztuka większa, papryka 2 sztuki, cukinia 1 sztuka średnia, pomidory 6 sztuk miękkie, ząbki czosnku 6 sztuk, woda 1 litr, przyprawa w płynie 2 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 3/4 szklanki
Udka kurczaka natrzeć pikantną przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju zruminić udka z każdej strony, wyjąć na talerz.
Do garnka z tłuszczem po udkach dodawać i smażyć po 2 minuty na większym ogniu po kolei: cebulę, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek, dodać udka kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mąkę wymieszać z wodą i wlać do warzyw, mieszać do zagęszczenia sosu.
Do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz ziołowy - bardzo smaczne udka kurczaka w warzywach, idealne danie na szybki obiad, jest sycący i lekki również, podajemy z czym lubimy........SMACZNEGO!!!
8.03.2021
łopatka mielona 1 kg, jajka 2 sztuki "M", pieprz mielony 1 łyżeczka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, tarta bułka 4-5 łyżek, smalec 1/2 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, woda 5 szklanek
boczek wędzony 20 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 1 sztuka, musztarda sarepska
mąka pszenna 1 szklanka-do obsypania i reszta do sosu, śmietana 12% 100 gram, woda 1 szklanka, pieprz mielony 1 łyżeczka
Mielone mięso włożyć do miski, dodać jajka, pieprz mielony, bułkę tartą, sól czosnkową i kilka minut ręką dobrze wyrabiać na kleistą masę.
Pokroić na kawałeczki boczek wędzony, kiszony ogórek, cebulę, dłonie posmarować olejem, sporą porcję mięsa na dłoni rozpłaszczyć, dodać po kawałku boczku, ogórka, cebuli, 1/2 łyżeczki musztardy, uformować owalne zrazy.
Zrazy obtaczać w mące pszennej, kłaść na gorący smalec w garnku i z każdej strony mocno zrumienić, dolać wody, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem na mniejszym ogniu gotować z 30 minut.
Zrazy wyjąć z garnka na talerz, wsypać pieprz mielony, śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do wywaru i mieszać do zagęszczenia sosu - bardzo smaczna i łatwa do przygotowania odmiana zrazów, tym razem z mięsa mielonego z wieprzowej wieprzowej........SMACZNEGO!!!
5.03.2021
golonki wieprzowe 2 sztuki średnie, biodrówka 80 dag, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, woda 3 szklanki
kapusta młoda 3 główki większe, sok pomidorowy 1/2 litra, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki
Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące.
Golonki i biodrówkę wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, schować do lodówki na całą noc.
W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu.
Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy lub kupny), obrane mięso z biodrówki, gotować z 20 minut, wsypać mąkę, koperek i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, kapustę podajemy również samą do pieczywa jak bigosik - bardzo smaczne, soczyste, kruche, aromatyczne golonki i biodrówka z szybkowara, podane z młodą kapustą........SMACZNEGO!!!
4.03.2021
łopatka wieprzowa bez kości 1 kg , słonina zmielona 30 dag, kolendra 1 łyżeczka, pieprz kolorowy 1 łyżka, papryka suszona w płatkach 1 łyżka, czosnek suszony 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól peklowa 2 łyżeczki, żelatyna 1 łyżka, sól 1 łyżka, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, liście laurowe do słoika, ziele angielskie do słoika
Łopatkę wieprzową opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałeczki, wsypać do miski.
Do mięsa wsypać sól peklową, w moździerzu utłuc pieprz kolorowy z kolendrą, wsypać do mięsa, dodać paprykę, pieprz ziołowy, czosnek.
Do mięsa dodać zmieloną słoninę, żelatynę, cukier, wlać wodę i bardzo dobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc.
4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe.
Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką, aby masa nie była za luźna w słoiku.
Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić.
Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać po 1 pasteryzacji, ale i tak szybciej są zjedzone - domowe, pyszne mięso słoikowe jest idealne do pieczywa, wiemy, co mamy w słoiku i co jemy, nasze ulubione słoiki........SMACZNEGO!!!
28.02.2021
jajka 10 sztuk "M", masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki średnie, cukier 1/2 łyżeczki, pieczarki 50 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek-trochę do posypania zostawić, ziemniaki 1 kg
Cebule pokrojone w kostkę w garnku na maśle zrumienić, wsypać obrane i pokrojone cienko w pół talarki pieczarki, smażyć na większym ogniu parę razy mieszając.
Następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.
Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na połówki, podawać z sosem, ziemniakami ugotowanymi tłuczonymi, surówką - bardzo smaczny sos pieczarkowy, jest prosty, szybki do ugotowania i podany z jajkami smakuje idealnie......SMACZNEGO!!!
25.02.2021
mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 5 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", truskawki świeże 50 dag
lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki - aby lukier był dość gęsty
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wlać olej rzepakowy, mleko, wbić jajka i mikserem wszystko dokładnie połączyć na gładką masę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać umyte, osuszone truskawki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut do suchego patyczka.
Z podanych składników utrzeć dość gęsty lukier i polać wierzch ciasta, w chłodnym miejscu wystudzić ciasto w formie - bardzo smaczne, delikatne i puszyste ciasto kakaowe z truskawkami, ciasto jest idealne na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
23.02.2021
Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać.
Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.
Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.
Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki - bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem z gotowania........SMACZNEGO!!!
21.02.2021
podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka
sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, natka pietruszki 1 pęczek
Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną.
Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Włoszczyznę i cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, dodać soli, pieprzu, cukru, ocet i wlać sok pomidorowy, zagotować, zmiksować pałką blendera, dodać posiekaną drobno (lub w rozdrabniaczu) natkę pietruszki, podawać kotlety z sosem - doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych kostek mintaja, po rozmrożeniu i zmielone są pyszne kotlety rybne.......SMACZNEGO!!!