Składniki:
cebula 1 sztuka większa,
jabłko 1 sztuka duże,
cukier 3/4 łyżeczki,
smalec 1/4 kostki,
kaszanka gryczana 5 sztuk,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżka,
papryka ostra - ile potrzeba
surówka: kiszona kapusta 50 dag,
cukier 2 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
cebula 1 sztuka mała,
jabłko 1 sztuka małe,
oliwa 5 łyżek
Cebulę i obrane ze skórki jabłko na smalcu podsmażyć z cukrem na smalcu (odrobina cukru do cebuli nadaje cebuli lepszego smaku) na złoty kolor.
Kaszankę gryczaną dobrej jakości obrać z flaka, pokroić w talarki i dodać do podsmażonej cebuli z jabłkiem, smażyć na średnim ogniu mieszając.
Gdy kaszanka uzyska jednolitą masę dodać pieprzu mielonego i majeranek, wymieszać i zdjąć z ognia.
Kiszoną kapustę wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i jabłkiem, cukrem, pieprzem mielonym, oliwą, kapustę nożyczkami kroję drobniej.
Kaszankę podać z surówką, tłuczonymi ziemniakami, posypać ostrą papryką - raz na jakiś czas bardzo lubimy kaszankę gryczaną smażoną z cebulą, jabłkiem na pyszny szybki obiad i podana z surówką z kiszonej kapusty.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz