Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 1 kg ,
słonina zmielona 30 dag,
kolendra 1 łyżeczka,
pieprz kolorowy 1 łyżka,
papryka suszona w płatkach 1 łyżka,
czosnek suszony 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
sól peklowa 2 łyżeczki,
żelatyna 1 łyżka,
sól 1 łyżka,
cukier 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
liście laurowe do słoika,
ziele angielskie do słoika
Łopatkę wieprzową opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałeczki, wsypać do miski.
Do mięsa wsypać sól peklową, w moździerzu utłuc pieprz kolorowy z kolendrą, wsypać do mięsa, dodać paprykę, pieprz ziołowy, czosnek.
Do mięsa dodać zmieloną słoninę, żelatynę, cukier, wlać wodę i bardzo dobrze ręką wyrabiać z 10 minut, masa musi być szklisto-kleista, schować do lodówki na całą noc.
4 słoiki 0,75 litra wyparzyć, do każdego słoika na dno wsypać ziele angielskie i liście laurowe.
Do każdego słoika do pełna porcjami nakładać mięso, ubijać łyżeczką, aby masa nie była za luźna w słoiku.
Do dużego wysokiego garnka włożyć ściereczkę kuchenną, włożyć mocno zakręcone słoiki, wodę wlać do zakrycia słoików, przykryć garnek pokrywką i po zagotowaniu wody gotować z 90 minut na średnim ogniu pod przykryciem, w garnku słoiki wystudzić.
Jest i trochę smalczyku i sporo galaretki w każdym słoiku, w lodówce do 3 tygodni mogą stać po 1 pasteryzacji, ale i tak szybciej są zjedzone - domowe, pyszne mięso słoikowe jest idealne do pieczywa, wiemy, co mamy w słoiku i co jemy, nasze ulubione słoiki........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz