Składniki:
szynka wieprzowa surowa 1,5 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony ziołowy 1 łyżeczka,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 4 sztuki,
smalec 1/2 kostki,
woda 2 szklanki
Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać.
Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.
Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.
Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (z wywaru można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki
- bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem z gotowania........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz