mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 5 łyżek, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", truskawki świeże 50 dag
lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda 2 łyżki - aby lukier był dość gęsty
Składniki temperatura pokojowa = do naczynia wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wlać olej rzepakowy, mleko, wbić jajka i mikserem wszystko dokładnie połączyć na gładką masę.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na wierzchu poukładać umyte, osuszone truskawki.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut do suchego patyczka.
Z podanych składników utrzeć dość gęsty lukier i polać wierzch ciasta, w chłodnym miejscu wystudzić ciasto w formie - bardzo smaczne, delikatne i puszyste ciasto kakaowe z truskawkami, ciasto jest idealne na każdą okazję.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Faktycznie piękne i syzbkie
Prześlij komentarz