Składniki:
golonki wieprzowe 2 sztuki średnie,
biodrówka 80 dag,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
smalec 1 łyżka,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
woda 3 szklanki
kapusta młoda 3 główki większe,
sok pomidorowy 1/2 litra,
koperek 1 pęczek,
mąka pszenna 2 łyżki
Biodrówka będzie dodana do kapusty, golonki wieprzowe również będą podane z kapustą, danie jest bardzo sycące.
Golonki i biodrówkę wymieszać z przyprawą do wieprzowiny, schować do lodówki na całą noc.
W szybkowarze na smalcu zrumienić golonki z każdej strony, dodać biodrówkę, ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 55 minut na średnim ogniu.
Młodą kapustę drobno pokroić, wsypać do garnka, wlać wywar z golonek, sok pomidorowy (u mnie domowy lub kupny), obrane mięso z biodrówki, gotować z 20 minut, wsypać mąkę, koperek i szybko łyżką wymieszać do zagęszczenia kapusty, kapustę podajemy również samą do pieczywa jak bigosik - bardzo smaczne, soczyste, kruche, aromatyczne golonki i biodrówka z szybkowara, podane z młodą kapustą........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz