jajka 10 sztuk "M", masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki średnie, cukier 1/2 łyżeczki, pieczarki 50 dag, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek-trochę do posypania zostawić, ziemniaki 1 kg
Cebule pokrojone w kostkę w garnku na maśle zrumienić, wsypać obrane i pokrojone cienko w pół talarki pieczarki, smażyć na większym ogniu parę razy mieszając.
Następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony i gotować z 3 minuty.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek.
Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na połówki, podawać z sosem, ziemniakami ugotowanymi tłuczonymi, surówką - bardzo smaczny sos pieczarkowy, jest prosty, szybki do ugotowania i podany z jajkami smakuje idealnie......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz