Składniki:
kalafior 1 sztuka większy,
przyprawa pikantna do kurczaka 1 łyżka,
curry 1 łyżeczka,
czosnek suszony 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
przyprawa w płynie 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki
Kalafior podzielić na różyczki, wsypać do większej miski i moczyć w zimnej wodzie z 10 minut, odlać wodę i jeszcze raz zalać i wypłukać, wylać na durszlak.
Do miski (moja nadaje się do pieczenia w piekarniku) wsypać przyprawę do kurczaka pikantną, curry (kolor i smak), czosnek suszony, kucharka, pieprz ziołowy, wlać olej, przyprawę w płynie i dobrze wymieszać.
Różyczki kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać i zostawić na parę godzin.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, miskę z kalafiorem szczelnie przykryć srebrną folią (inne naczynie jeśli ma to pokrywką) i piec pod przykryciem 40 minut.
Następnie folię usunąć i bez przykrycia na termoobiegu piec w 150C z 8 minut - różyczki kalafiora marynowane w przyprawie pikantnej pieczone w piekarniku są smaczną przekąską np tostami.........SMACZNEGO!!!
12.10.2019
11.10.2019
Składniki:
szybkowar: kapusta kiszona 2 kg, grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki
smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kiełbasa wiejska 3 długie sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki
Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut.
W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub zwykłym (kapusta na smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać.
Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu, do krokietów, do pieczywa, do łazanek, z kaszą gryczaną............SMACZNEGO!!!
szybkowar: kapusta kiszona 2 kg, grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, woda 2 szklanki
smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, kiełbasa wiejska 3 długie sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, przyprawa wpłynie 2 łyżeczki
Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut.
W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" ) lub zwykłym (kapusta na smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać.
Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu, do krokietów, do pieczywa, do łazanek, z kaszą gryczaną............SMACZNEGO!!!
Składniki:
bób 1 kg, smalec ze skwarkami 3 łyżki, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ser złocisty lazur 20 dag
Bób opłukać, zalać zimną wodą i gotować bez soli (szybciej będzie miękki) do miękkości.
Na smalcu ze skwarkami podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę z cukrem, solą , zawsze do smażenia cebuli dodaję trochę cukru, cebula jest bardziej smaczna, krucha.
Ugotowany bób odlać z wody i do gorącego wsypać cebulkę z patelni i pokrojony w kostkę ser lazur, posiekany koperek, pieprz mielony - ugotowany bób i okraszony cebulką ze skwarkami i serem złocisty lazur jest przepyszny, taki bób lubimy na kolację...........SMACZNEGO!!!
bób 1 kg, smalec ze skwarkami 3 łyżki, cebula 1 sztuka, cukier 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ser złocisty lazur 20 dag
Bób opłukać, zalać zimną wodą i gotować bez soli (szybciej będzie miękki) do miękkości.
Na smalcu ze skwarkami podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę z cukrem, solą , zawsze do smażenia cebuli dodaję trochę cukru, cebula jest bardziej smaczna, krucha.
Ugotowany bób odlać z wody i do gorącego wsypać cebulkę z patelni i pokrojony w kostkę ser lazur, posiekany koperek, pieprz mielony - ugotowany bób i okraszony cebulką ze skwarkami i serem złocisty lazur jest przepyszny, taki bób lubimy na kolację...........SMACZNEGO!!!
10.10.2019
Składniki:
słonina wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka
Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.
Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO!!!
słonina wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka
Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach.
Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi.
Gdy słonina się wytopi i ma kolor lekko brązowy smalec odlać do pojemnika i zostawić trochę smalcu ze skwarkami, wsypać drobno pokrojone prawdziwki z cebulą, zamieszać i smażyć w smalcu z 5 minut , do smaku posolić i dodać mielony pieprz, posiekany koperek, smalec wylać do miski i zostawić do stężenia - domowy smalec ze słoninki mielonej z prawdziwkami jest idealny do pieczywa, do zasmażki, do smażenia...........SMACZNEGO!!!
9.10.2019
Składniki:
Grześki Tyci z kremem 1 opakowanie, Jeżyki Classic 3 sztuki, Coffi Break 3 sztuki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 100 gram=4 opakowania, nektarynki 2 sztuki, śliwki 8 sztuk, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 350 ml, cukier 1,5 łyżki, miękkie masło 150 gram
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzić, wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę nektarynkami, wlać do formy keksówki silikonowej, wsypać Grześki Tyci , zamieszać i schować do lodówki.
Galaretkę cytrynową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzoną wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę śliwkami, wlać na zastygniętą galaretkę w formie, schować do lodówki.
Budyń wymieszać w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń i mieszać do zagęszczenia budyniu, dobrze wystudzić, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem na krem, wyłożyć na wyjęty z formy na talerz deser, Jeżyki, Coffe Break pokroić na kawałeczki i rozsypać na kremie budyniowym delikatnie przycisnąć w krem, schować do lodówki na całą noc - deser jogurtowy z owocami, z wafelkami jest bardzo smaczny, łatwy, smakuje wybornie o każdej porze roku...........SMACZNEGO!!!
Grześki Tyci z kremem 1 opakowanie, Jeżyki Classic 3 sztuki, Coffi Break 3 sztuki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 100 gram=4 opakowania, nektarynki 2 sztuki, śliwki 8 sztuk, budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 350 ml, cukier 1,5 łyżki, miękkie masło 150 gram
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzić, wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę nektarynkami, wlać do formy keksówki silikonowej, wsypać Grześki Tyci , zamieszać i schować do lodówki.
Galaretkę cytrynową wymieszać w 250 ml gorącej wody, wystudzoną wymieszać z dwoma jogurtami i pokrojonymi w kostkę śliwkami, wlać na zastygniętą galaretkę w formie, schować do lodówki.
Budyń wymieszać w szklance mleka, resztę mleka z cukrem zagotować, wlać budyń i mieszać do zagęszczenia budyniu, dobrze wystudzić, zimny budyń zmiksować z miękkim masłem na krem, wyłożyć na wyjęty z formy na talerz deser, Jeżyki, Coffe Break pokroić na kawałeczki i rozsypać na kremie budyniowym delikatnie przycisnąć w krem, schować do lodówki na całą noc - deser jogurtowy z owocami, z wafelkami jest bardzo smaczny, łatwy, smakuje wybornie o każdej porze roku...........SMACZNEGO!!!
7.10.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny gęsty 380 gram - 4 opakowania, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, puste rurki 12 sztuk, mus gęsty z truskawek 1 szklanka, puder cukier 3/4 szklanki, woda gorąca 2-3 łyżeczki
Składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli, osobno żółtka utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Jogurty z lodówki wyjąć klika godzin przed zrobieniem sernika aby nie były za zimne.
Jogurty dodać do żółtek, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć dokładnie składniki, do masy dodać ubitą pianę i delikatnie łyżką wmieszać w sernik.
Dwie tortownice (lub jedna tortownica 28 cm) 20 cm i 16 cm (większa do pracy dla męża) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć puste rurki, Do form na rurki wylać masę sernikową, dodać 3/4 musu truskawkowego do większej formy i resztę do mniejszej, widelcem delikatnie wmieszać w sernik.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana na blacie kuchennym - sernik oszukany jogurtowy jest idealnym zamiennikiem sernika tradycyjnego, jest delikatniejszy, mniej kaloryczny............SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt naturalny gęsty 380 gram - 4 opakowania, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, puste rurki 12 sztuk, mus gęsty z truskawek 1 szklanka, puder cukier 3/4 szklanki, woda gorąca 2-3 łyżeczki
Składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli, osobno żółtka utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Jogurty z lodówki wyjąć klika godzin przed zrobieniem sernika aby nie były za zimne.
Jogurty dodać do żółtek, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć dokładnie składniki, do masy dodać ubitą pianę i delikatnie łyżką wmieszać w sernik.
Dwie tortownice (lub jedna tortownica 28 cm) 20 cm i 16 cm (większa do pracy dla męża) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć puste rurki, Do form na rurki wylać masę sernikową, dodać 3/4 musu truskawkowego do większej formy i resztę do mniejszej, widelcem delikatnie wmieszać w sernik.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana na blacie kuchennym - sernik oszukany jogurtowy jest idealnym zamiennikiem sernika tradycyjnego, jest delikatniejszy, mniej kaloryczny............SMACZNEGO!!!
5.10.2019
Składniki:
pręga wołowa 4 sztuki, rosół 3 szklanki, chrzan tarty w słoiku 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, koperek 1/2 pęczka
Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami.
Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki rosołu i zostawić w chłodnym miejscu na następny dzień.
Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę - pręga wołowa gotowana z kurą rosołową na rosół, rosół jest bardzo aromatyczny, esencjonalny, pręgę na drugi dzień podajemy w sosie chrzanowym do ziemniaków...........SMACZNEGO!!!
pręga wołowa 4 sztuki, rosół 3 szklanki, chrzan tarty w słoiku 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, koperek 1/2 pęczka
Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami.
Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać z 3 szklanki rosołu i zostawić w chłodnym miejscu na następny dzień.
Pręgę wyjąć z garnka, do rosołu dodać 2 łyżki chrzanu ze słoika, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, dodać do smaku pieprz mielony, kucharka, śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia i zdjąć z ognia, wsypać posiekany koperek i wymieszać, włożyć do sosu pręgę - pręga wołowa gotowana z kurą rosołową na rosół, rosół jest bardzo aromatyczny, esencjonalny, pręgę na drugi dzień podajemy w sosie chrzanowym do ziemniaków...........SMACZNEGO!!!
4.10.2019
Składniki:
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka średnia, kalarepka 1 sztuka średnia, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz.
Na oleju zeszklić pokrojoną drono cebulę, dodać pokrojoną drobno obraną kalarepkę, wymieszać i podsmażać, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i ząbki czosnku, wymieszać.
Dodać paprykę ostrą, sól i podsmażać do miękkości warzyw, wystudzić.
Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z warzywami, połówki jajek napełniać farszem, posypać posiekaną natką pietruszki. - pyszne faszerowane jajka podsmażanymi warzywami, idealna na przystawkę do alkoholu ale na smaczne syte śniadanie lub kolację..........SMACZNEGO!!!
jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka średnia, kalarepka 1 sztuka średnia, papryka czerwona 1 sztuka większa, ząbki czosnku 3 sztuki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka na talerz.
Na oleju zeszklić pokrojoną drono cebulę, dodać pokrojoną drobno obraną kalarepkę, wymieszać i podsmażać, następnie dodać drobno pokrojoną paprykę i ząbki czosnku, wymieszać.
Dodać paprykę ostrą, sól i podsmażać do miękkości warzyw, wystudzić.
Żółtka rozetrzeć widelcem i wymieszać z warzywami, połówki jajek napełniać farszem, posypać posiekaną natką pietruszki. - pyszne faszerowane jajka podsmażanymi warzywami, idealna na przystawkę do alkoholu ale na smaczne syte śniadanie lub kolację..........SMACZNEGO!!!
3.10.2019
Składniki:
kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.
Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.
Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!
kapusta młoda 2 główki większe, smalec 1 łyżeczka, boczek śwież bez kości 25 dag, boczek wędzony bez kości 20 dag, cebula 1 sztuka średnia, ząbki czosnku 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet winny 2 łyżeczki, koperek 1 pęczek, mąka pszenna 2 łyżki
Boczek świeży bez kości pokroić w kostkę, smażyć w rozgrzanym garnku (dodać przed rozgrzaniem 1 łyżeczkę smalcu aby garnek się nie przypalił) na złocisto.
Boczek wędzony bez kości pokroić w kostkę, wsypać do na patelnię do boczku i smażyć na rumiano, pod koniec dodać pokrojoną cebulę w kostkę i czosnek.
Wsypać porcjami pokrojoną młodą kapustę (nie dolewać wody, kapusta puści swój sok), wymieszać, dodać kucharka, pieprz mielony, cukier, ocet, dusić do miękkości kapusty z 20 minut co jakiś czas zamieszać, pod koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać, na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty - kapusta młoda duszona z boczkiem, koperkiem jest najsmaczniejszym daniem na obiad, na kolację, bardzo lubimy tak przyrządzoną kapustę...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)