Składniki:
bób 1 kg,
smalec ze skwarkami 3 łyżki,
cebula 1 sztuka,
cukier 1/2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
koperek 1 pęczek,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ser złocisty lazur 20 dag
Bób opłukać, zalać zimną wodą i gotować bez soli (szybciej będzie miękki) do miękkości.
Na smalcu ze skwarkami podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę z cukrem, solą , zawsze do smażenia cebuli dodaję trochę cukru, cebula jest bardziej smaczna, krucha.
Ugotowany bób odlać z wody i do gorącego wsypać cebulkę z patelni i pokrojony w kostkę ser lazur, posiekany koperek, pieprz mielony - ugotowany bób i okraszony cebulką ze skwarkami i serem złocisty lazur jest przepyszny, taki bób lubimy na kolację...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz