Składniki:
szybkowar: kapusta kiszona 2 kg,
grzyby prawdziwki suszone zmielone 3 łyżki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 5 sztuk,
woda 2 szklanki
smalec z grzybami 8 łyżek lub 1/2 kostki zwykłego smalcu,
cebula 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
kiełbasa wiejska 3 długie sztuki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
przyprawa wpłynie 2 łyżeczki
Kapustę kiszoną z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami (suszone grzyby mielę w młynku do kawy i przechowuję w zamkniętym słoiku z 2-3 liściem laurowym-nie ma robaków ewentualnych) zalać 2 szklankami wody i w szybkowarze gotować 30 minut.
W większym garnku na smalcu grzybowym (jest u mnie w przepisach
"zobacz TUTAJ"
) lub zwykłym (kapusta na smalcu jest lepsza w smaku) podsmażyć na złocisto pokrojone cebule z cukrem, dodać obraną z flaka pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażyć co jakiś czas wymieszać.
Do kiełbasy włożyć kiszoną kapustę z szybkowara, wsypać ostrą paprykę, pieprz mielony, cukier i gotować z 5 minut, można dodać przyprawę w płynie lub sól do smaku. - kapusta kiszona z grzybami, kiełbasą jest bardzo smaczna i do obiadu, do krokietów, do pieczywa, do łazanek, z kaszą gryczaną............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz