Składniki:
wafle okrągłe małe 1 opakowanie,
mleko 3.2% 3/4 litra,
galaretka cytrynowa 2 opakowania,
dżem niskosłodzony 500 gram,
kasza manna 4 łyżki
Mleko zagotować, wsypać galaretkę i szybko wymieszać, zostawić do wystudzenia.
Domowy dżem niskosłodzony przełożyć do garna, wsypać kaszkę manną, mieszając do zagotowania, cały czas mieszając gotować z 3 minuty, zostawić do wystudzenia.
Kupiłam okrągłe małe wafle, krążki wafli grubo smarować masą galaretkową i dżemową, można wafle nakryć talerzem i obciążyć np 2 torebkami cukru, u nas bez tego od razu jest zjadany deser - z wafli andrutów można na szybko przygotować smaczny deser, masa może być z dżemu, kremu gotowego lub samemu zrobić.........SMACZNEGO!!!
27.08.2019
22.08.2019
Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin.
Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO!!!
udka kurczaka 3 sztuki duże, przyprawa do indyka 1 opakowanie, woda 4 szklanki, śmietana 12% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin.
Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.
Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta
śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki
Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.
Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.
Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.
Piekarnik nagrzany na 150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.
Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla, mleko letnie 220 ml, olej słonecznikowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta
śliwki 60 dag, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 kropla, wrząca woda 2 - 3 łyżki
Pokruszone drożdże, cukier, jajka, olejek migdałowy mikserem utrzeć do spienienia, na najwyższych obrotach z 3 minuty.
Mleko podgrzać na letnie (nie za mocno, drożdże w gorącym nie wyrosną), wlać olej do mleka i wszystko wlać do drożdży, mikserem połączyć składniki z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Wsypać przesianą mąkę tortową z solą, do miksera wpiąć końcówki spirale.
Spiralami wyrabiać ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach, jak będą pęcherzyki powietrza pękać, ciasto gotowe jest, miskę nakryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Papier do pieczenia położyć na ruszcie piekarnika, dłonie pod wodę z kranu, łyżką nabrać porcję ciasta, w dłoniach zrobić kulę i kłaść na papierze na ruszcie, dnem szklanki maczanym w wodzie na środku zrobić wgłębienie, powstanie drożdżówka.
Umyte śliwki wypestkować, na drożdżówkach kłaść śliwki bez pestek, jedną drożdżówkę zrobiłam podłużną aby się zmieściła na ruszcie.
Piekarnik nagrzany na 150C, termoobieg, drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 35 minut, na ruszcie wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny, olejek migdałowy wymieszać z wrząca wodą na nie za gęsty lukier.
Drożdżówki polać lukrem, trzy zostawiłam bez lukru (mąż lubi takie), zostawić do zastygnięcia lukru - moje pierwsze drożdżówki wyszły bardzo dobre i nie będą ostatnimi, drożdżówki są miękkie,puszyste, bez kruszonki mniej kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
21.08.2019
Składniki:
fasola jasiek 50 dag, woda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki
Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.
Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.
Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek w świeżych pomidorach na wędzonce z majerankiem, potrawa jest smaczna z pieczywem...........SMACZNEGO!!!
fasola jasiek 50 dag, woda do gotowania fasoli 2 litry, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, boczek wędzony 35 dag, smalec 1 łyżka, przyprawa do mielonego mięsa 1/2 opakowania, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, pomidory miękkie 8 sztuk, majeranek 2 łyżki
Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.
Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, przyprawą do mielonego mięsa, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.
Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut. - pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek w świeżych pomidorach na wędzonce z majerankiem, potrawa jest smaczna z pieczywem...........SMACZNEGO!!!
19.08.2019
Składniki:
ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry
olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka średnia, pietruszka 1 sztuka korzeń, groszek zielony 25 dag strączki, fasolka szparagowa 25 dag, papryka czerwona 3 sztuki średnie, kalarepka 1 sztuka duża, seler nać 2 sztuki, zielona część pora 1 sztuka, przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania
Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak.
Składniki warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut.
Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki, wyłuskany groszek, kawałki fasolki szparagowej, natkę selera, liście zielone pora, podsmażać z 10 minut.
Wsypać przyprawę kebab-gyros, przyprawę do wieprzowiny, wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 15 minut, wody nie dolewać. - pyszne warzywa bez mięsa z ryżem parabolicznym z dodatkiem czarnego ryżu, doskonałe danie na obiad, kolacje ale też na zimno jako sałatka...........SMACZNEGO!!!
ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki, sól 1 łyżeczka, woda 3 litry
olej rzepakowy 3/4 szklanki, cebula 2 sztuki średnie, marchew 3 sztuki średnie, seler 1 sztuka średnia, pietruszka 1 sztuka korzeń, groszek zielony 25 dag strączki, fasolka szparagowa 25 dag, papryka czerwona 3 sztuki średnie, kalarepka 1 sztuka duża, seler nać 2 sztuki, zielona część pora 1 sztuka, przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania
Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak.
Składniki warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut.
Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki, wyłuskany groszek, kawałki fasolki szparagowej, natkę selera, liście zielone pora, podsmażać z 10 minut.
Wsypać przyprawę kebab-gyros, przyprawę do wieprzowiny, wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 15 minut, wody nie dolewać. - pyszne warzywa bez mięsa z ryżem parabolicznym z dodatkiem czarnego ryżu, doskonałe danie na obiad, kolacje ale też na zimno jako sałatka...........SMACZNEGO!!!
18.08.2019
Składniki:
kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba
ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek 1/2 pęczka
Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki.
Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać.
Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych czy nawet mięsnych kotlecików..........SMACZNEGO!!!
kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba
ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek 1/2 pęczka
Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki.
Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać.
Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych czy nawet mięsnych kotlecików..........SMACZNEGO!!!
17.08.2019
Składniki:
szynka świeża 60 dag, smalec 2,5 kostki, cebula 1 sztuka większa, czosnek 1 główka, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, majeranek 2 łyżki
Szynkę świeżą bez kości pokroić w kostkę, mocno podsmażyć na rumiano na pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać.
Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli.
Wsypać majeranek, przyprawę do wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce - pyszne smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje z pieczywem lub jako okrasa z cebulką do ziemniaków,klusek............SMACZNEGO!!!
szynka świeża 60 dag, smalec 2,5 kostki, cebula 1 sztuka większa, czosnek 1 główka, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, majeranek 2 łyżki
Szynkę świeżą bez kości pokroić w kostkę, mocno podsmażyć na rumiano na pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać.
Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli.
Wsypać majeranek, przyprawę do wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce - pyszne smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje z pieczywem lub jako okrasa z cebulką do ziemniaków,klusek............SMACZNEGO!!!
15.08.2019
Składniki:
dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka
Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut.
Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać pietruszką - filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.........SMACZNEGO!!!
dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba
kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki, natka pietruszki 1/2 pęczka
Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut.
Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać pietruszką - filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.........SMACZNEGO!!!
14.08.2019
Składniki:
podudzia kurczaka filety 10 sztuk, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, tymianek 2 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 szklanki
Świeże podudzia kurczaka filety bez kości opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć.
Przyprawy wsypać do miski i dobrze natrzeć podudzia, schować do lodówki na kilka godzin.
Na mocno gorącym oleju z każdej strony usmażyć na rumiano podudzia, następnie wlać wodę i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 30 minut, z dwa razy obrócić podudzia.
Wywar z duszenia można zamrozić i później wykorzystać do sosu - podudzia kurczaka filety są doskonałym daniem na ciepło na obiad ale też i na zimno do pieczywa, do sałatek.........SMACZNEGO!!!
podudzia kurczaka filety 10 sztuk, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, tymianek 2 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 szklanki
Świeże podudzia kurczaka filety bez kości opłukać i ręcznikiem papierowym osuszyć.
Przyprawy wsypać do miski i dobrze natrzeć podudzia, schować do lodówki na kilka godzin.
Na mocno gorącym oleju z każdej strony usmażyć na rumiano podudzia, następnie wlać wodę i pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 30 minut, z dwa razy obrócić podudzia.
Wywar z duszenia można zamrozić i później wykorzystać do sosu - podudzia kurczaka filety są doskonałym daniem na ciepło na obiad ale też i na zimno do pieczywa, do sałatek.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)