Składniki:
dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki,
przyprawa do ryby 1/2 opakowania,
pieprz cytrynowy 1/2 opakowania,
mąką pszenna 3/4 szklanki,
tarta bułka 1/2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
kiszona kapusta 50 dag,
cukier 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
cebula 1 sztuka średnia,
natka pietruszki 2 łyżki,
olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki 1 kg,
maślanka 1/2 szklanki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Świeże filety od ogona czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i zostawić na 15 minut.
Każdy filet obtoczyć w mące z tartą bułką, smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z każdej strony.
Kiszoną kapustę pokroić drobniej, wymieszać z cukrem, pieprzem mielonym, cebulą pokrojoną w kostkę, natką pietruszki, olejem rzepakowym.
Ugotowane ziemniaki utłuc z maślanką, można polać na talerzu łyżką tłuszczu ze smażenia, posypać pietruszką - filety czarnego dorsza od ogona są bardzo mięsiste, bez ości, najlepiej smakuje w panierce z mąki,tartej bułki dobrze usmażony.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz