Składniki:
kalafior 1 główka średnia,
przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania,
koperek 1/2 pęczka,
tarta bułka 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
jajka 1 sztuka "L",
olej rzepakowy - ile potrzeba
ogórki gruntowe 6 sztuk większe,
sos tzatzyki 1 opakowanie,
cukier 1 łyżka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ząbki czosnku 2 sztuki,
ocet winny 1 łyżeczka,
jogurt naturalny rzadki 380 gram,
koperek 1/2 pęczka
Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła.
Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki.
Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy.
Ogórki gruntowe zetrzeć na tarce grubsze oczka, wyspać sos tzatzyki, starte ząbki czosnku, posiekany koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wlać jogurt i wymieszać.
Placki kalafiorowe są doskonałą, smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych czy nawet mięsnych kotlecików..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz