Składniki:
ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
woda 3 litry
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
cebula 2 sztuki średnie,
marchew 3 sztuki średnie,
seler 1 sztuka średnia,
pietruszka 1 sztuka korzeń,
groszek zielony 25 dag strączki,
fasolka szparagowa 25 dag,
papryka czerwona 3 sztuki średnie,
kalarepka 1 sztuka duża,
seler nać 2 sztuki,
zielona część pora 1 sztuka,
przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania,
przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania
Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak.
Składniki warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut.
Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki, wyłuskany groszek, kawałki fasolki szparagowej, natkę selera, liście zielone pora, podsmażać z 10 minut.
Wsypać przyprawę kebab-gyros, przyprawę do wieprzowiny, wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 15 minut, wody nie dolewać. - pyszne warzywa bez mięsa z ryżem parabolicznym z dodatkiem czarnego ryżu, doskonałe danie na obiad, kolacje ale też na zimno jako sałatka...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz