Składniki:
porzeczki 1/2 kg,
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie,
sernik 1 opakowanie/na zimno,
biszkopty okrągłe 150 gram,
masa toffi 1/2 puszki,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
forma silikonowa z kominkiem 22 cm, dno będzie wierzchem = umyte i obrane porzeczki białe rozsypać w formie, galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i wlać do porzeczek, schować do lodówki
gdy galaretka zacznie tężeć to na wierzchu lekko dociskając do galaretki rozłożyć biszkopty posmarowane masą toffi, schować do lodówki
wg wskazówki na opakowaniu zrobić sernik, ja zamiast mleka użyłam 500 ml zimnego jogurtu pitnego morelowego, połowę sernika rozsmarować na biszkoptach, na wierzchu poukładać biszkopty posmarowane masą toffi
rozsmarować resztę sernika i również poukładać biszkopty posmarowane masą toffi, schować do lodówki, galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wlać na biszkopty, schować do lodówki najlepiej na całą noc
formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdejmować formę z sernika, można ozdobić porzeczkami - ten sernik jest bardzo smacznym deserem nie tylko na upały............SMACZNEGO!!!
29.09.2016
Składniki:
mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka
łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny
w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem
zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz
do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO!!!
mięso cielęce z łopatki 1,5 kg, przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 1 szklanka, grzyby suszone 1 garść, kucharek 1 łyżka, smalec 1 łyżka, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, koperek 1/2 pęczka
łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny
w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem
zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz
do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO!!!
Składniki:
wafle tortowe 1 opakowanie/okrągłe, masa toffi 1 puszka
wafel posmarować masą toffi z puszki, przycisnąć drugim waflem
posmarować na wierzchu i przycisnąc następnym waflem, i tak do wyczerpania wafli
przycisnąć czymś ciężkim, ja nakryłam deską do krojenia i dwie torebki cukru
schować do lodówki na 30 minut - na szybko smaczny i słodki deser............SMACZNEGO!!!
wafle tortowe 1 opakowanie/okrągłe, masa toffi 1 puszka
wafel posmarować masą toffi z puszki, przycisnąć drugim waflem
posmarować na wierzchu i przycisnąc następnym waflem, i tak do wyczerpania wafli
przycisnąć czymś ciężkim, ja nakryłam deską do krojenia i dwie torebki cukru
schować do lodówki na 30 minut - na szybko smaczny i słodki deser............SMACZNEGO!!!
27.09.2016
Składniki:
woda 250 ml, masło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, śliwki,gruszki,jabłka 2 szklanki, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku
wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć
krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ"), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny
przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła...............SMACZNEGO!!!
woda 250 ml, masło lub margaryna 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 5 sztuk, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem do karpatki 1 opakowanie, śliwki,gruszki,jabłka 2 szklanki, aronia gruszkowa domowa 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku
wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć
krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach "zobacz TUTAJ"), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny
przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła...............SMACZNEGO!!!
26.09.2016
Składniki:
drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie
drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn
w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrośnięty zaczyn
wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta
dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami
keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto
KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu
blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową /jest w moich przepisach http://babiedolygdynia.blogspot.com/2016/09/szybkowar-nutella-sliwkowo-owocowa.html/, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem..............SMACZNEGO!!!
drożdże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 3/4 kostki, mąka tortowa 3/4 kg, sól - szczypta, rodzynki 1/2 szklanki, kruszonka - w opisie
drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn
w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrośnięty zaczyn
wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta
dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami
keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto
KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu
blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową /jest w moich przepisach http://babiedolygdynia.blogspot.com/2016/09/szybkowar-nutella-sliwkowo-owocowa.html/, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem..............SMACZNEGO!!!
Składniki:
woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1
umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady
pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu
do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO!!!
woda 1 litr, śliwki węgierki 3,5 kg, jabłka 1 kg, gruszki 1 kg, cukier 1 kg, cukier waniliowy 3 sztuki, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 1 opakowanie 3:1
umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady
pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu
do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO!!!
25.09.2016
Składniki:
makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, kalafior 1 sztuka/fioletowy
kalafior Di Sicilia violetto, kalafior fioletowy ma bardziej pikantny smak niż odmiany o białych różach, to także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta, ma niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu = makaron gniazdka średniej grubości ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą
kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie do miękkości ale nie rozgotować, wylać na durszlak
do zimnej wody ze śmietaną wsypać sos carbonara, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, gotować z 2minuty mieszając
na maśle usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć do smaku
obiad jest szybki, smaczny, syty...............SMACZNEGO!!!
makaron 10 gniazdek, sos 2 opakowania/carbonara, woda 400 ml, śmietana gęsta 6 łyżek, jajka 4 sztuki "XL", masło - ile potrzeba, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, kalafior 1 sztuka/fioletowy
kalafior Di Sicilia violetto, kalafior fioletowy ma bardziej pikantny smak niż odmiany o białych różach, to także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta, ma niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu = makaron gniazdka średniej grubości ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą
kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie do miękkości ale nie rozgotować, wylać na durszlak
do zimnej wody ze śmietaną wsypać sos carbonara, mieszając rózgą doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, gotować z 2minuty mieszając
na maśle usmażyć jajka sadzone, posolić i popieprzyć do smaku
obiad jest szybki, smaczny, syty...............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)