2016-09-15

szybkowar-aronia z gruszką na zimę...

Składniki:


aronia 3 kg, Lubię Nie lubię, gruszki 1,5 kg, Lubię Nie lubię, woda 1 litr, Lubię Nie lubię, cukier 3/4 kg, Lubię Nie lubię, 3:1 żelfix 2 opakowania


zawsze umytą i osuszoną na durszlaku aronię zamrażam przez 3 dni, traci dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać

dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar

gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie

odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix, pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania

do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu

pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO!!!