Składniki:
aronia 3 kg,
Lubię Nie lubię,
gruszki 1,5 kg,
Lubię Nie lubię,
woda 1 litr,
Lubię Nie lubię,
cukier 3/4 kg,
Lubię Nie lubię,
3:1 żelfix 2 opakowania
zawsze umytą i osuszoną na durszlaku aronię zamrażam przez 3 dni, traci dużą część goryczy i z dodatkiem innych owoców smakuje wybornie = zamrożoną aronię wsypać do garnka szybkowara, wlać wodę i wylać
dodać gruszki bez gniazdek nasiennych, wlać litr wody, zamknąć szybkowar
gdy para zasyczy gotować na średnim ogniu 15 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix, pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania
do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz