Składniki:
drożdże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
margaryna 3/4 kostki,
mąka tortowa 3/4 kg,
sól - szczypta,
rodzynki 1/2 szklanki,
kruszonka - w opisie
drożdżowy zaczyn - w miseczce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wlać letnie mleko, dodać 4 łyżki mąki, zostawić przykryte na 30 minut aby ruszył zaczyn
w tym czasie rozpuścić margarynę, przesiać mąkę do miski i dodać jajka, cukier i podrośnięty zaczyn
wyrabiać spiralami miksera z 5-7 minut, następnie wlać ciepły ale nie gorący tłuszcz, wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta
dodać sparzone rodzynki i wmieszać w ciasto mikserem spiralami
keksówki 30 cm, posmarowana margaryna i obsypana mąką, do blaszki przełożyć ciasto
KRUSZONKA: 1/4 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, mąki tyle by kruszonka miała sypką konsystencję /ok. 1-1,5 szklanki/ posypać kruszonką wierzch ciasta, zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu
blaszkę wstawić do lekko nagrzanego piekarnika elektrycznego nastawionego na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40-50 minut, do suchego patyczka
ta drożdżówka nam smakuje np. z nutellą śliwkowo-owocową /jest w moich przepisach http://babiedolygdynia.blogspot.com/2016/09/szybkowar-nutella-sliwkowo-owocowa.html/, z różnymi dżemami, mąż lubi do tego masło, kawę zbożową z mlekiem..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz