Składniki:
woda 250 ml,
masło lub margaryna 125 gram,
mąka tortowa 200 gram,
jajka 5 sztuk,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
krem do karpatki 1 opakowanie, śliwki,gruszki,jabłka 2 szklanki,
aronia gruszkowa domowa 250 gram,
cukier puder - ile potrzeba
nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku
wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć
krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik, jest w moich przepisach
"zobacz TUTAJ"), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny
przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz