Składniki:
woda 1 litr,
śliwki węgierki 3,5 kg,
jabłka 1 kg,
gruszki 1 kg,
cukier 1 kg,
cukier waniliowy 3 sztuki,
kakao 6 łyżek,
czekolada gorzka 2 sztuki/200 gram,
sok z cytryny 1 łyżka,
żelfix 1 opakowanie 3:1
umyte, wypestkowane małe śliwki mocno dojrzałe wsypać do szybkowara, dodać ze skórką kawałki jabłek i gruszek bez gniazdek nasiennych, wlać wodę i zamknąć, od chwili zasyczenia gotować 20 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, nadmiar soku odlać /będzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady
pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu
do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa i do czego tylko się lubi..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz