Składniki:
mięso cielęce z łopatki 1,5 kg,
przyprawa Strogonow Royal Brand 1 opakowanie,
woda 1 szklanka,
grzyby suszone 1 garść,
kucharek 1 łyżka,
smalec 1 łyżka,
cebula 5 sztuk,
woda 4 szklanki,
śmietana gęsta 2 łyżki,
koperek 1/2 pęczka
łopatkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać przyprawę strogonow, wsypać garść grzybów suszonych prawdziwki, wlać szkjlankę wody wymieszać, włożyć mięso, natrzeć i schować do lodówki na 2-3 godziny
w garnku szybkowara na gorącym smalcu obsmażyć mięso z każdej strony, wlać wodę, dodać całą marynatę z przyprawą, włożyć połówki cebul obranych, posypać kucharkiem
zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz
do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz