4 jajka "L", cukier 3/4 szkl, masło miękkie 1/2 kostki, mleko 150 ml, sok z 1 limonki i 1 cytryny małej + starte skórki, mąka tortowa 2,5 szkl, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki dojrzałe 70 dag, cukier puder do posypania
Składniki temperatura pokojowa= jajka, mleko, cukier, masło, sok i skorki starte mikserem do spienienia utrzeć (mają być grudki), dodać mąkę z proszkiem i krotko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Do np. tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia (u mnie 2 silikonowe 22 cm niskie do airfryera) ciasto wyłożyć, gęsto dać połówki śliwek.
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku (u mnie airfryer bez nagrzania na 175C i 30 minut 1 foremka) do suchego patyczka około 50- 55 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest aromatyczne cytryną i śliwką, z airfryera jest szybciej upieczone (oszczędność prądu) i warto tak upiec........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz