2016-06-05

smaczne ogórki małosolne "na sucho" kiszone...moje pierwsze i nie ostatnie...

Składniki:


ogórek gruntowy 1 kg, sól 1,5 łyżeczki/kamienna, gorczyca 1 łyżka, ząbki czosnku 5 sztuk, koperek suszony 1 baldachim, zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek


nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wode wylać i czystym recznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha

ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż na połowę, włożyć do grubego worka foliowego, ja użyłam 4 woreczki normalne takie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze

na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny (zestaw wczej opłukać i obsuszyć), całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo do takich przetworów

worek z ogórkami włożyć do płaskiej miski, w razie by worek przeciekał to sok nie ucieknie i nie zaleje lodówki czy blatu i będzie można wszystko wlać i przełożyć do nowego worka - worek przyciskać do ogórków aby usunąć powietrze z worka, zawiązać i schować do lodówki na 6 godzin

ogórki wyjąć z lodówki i w kuchni na blacie zostawić na 48 godzin, z 4 razy delikatnie workiem poruszałam bez otwierania

z gotowych ogórków usunąć zestaw z koprem i w lodówce można przechowywac do kilku dni - ogórki sa jędrne, chrupiące, aromatyczne, pachnące małosolnym z wody ogórkiem, zrobiłam pierwszy raz i jutro nastawiam następny kilogram....................SMACZNEGO!!!