Składniki:
fasola Jaś 50 dag,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 2 sztuki,
cukier 2 łyżeczki,
cebula 1 duża,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
garam masala 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
majeranek 1 łyżka
fasolę Jaś moczyć w wodzie całą noc, wodę wylać, przepłukać fasolę i zalać wodą, gotować do miękkości fasoli z cukrem, zielem i liściem laurowym, nadmiar wody po ugotowaniu odlać
wystudzoną fasolę zmiksować blenderem, ja miksuję nie na całkiem gładko, bo tak lubimy
na oleju podsmażyć cebulę, dodać pieprz mielony, kucharka, garam masala, majeranek i wszystko wlać z patelni do fasoli, wymieszać i schować do lodówki
pyszna pasta do pieczywa chrupkiego, ryżowego, razowego, można również użyć jako farsz do pierogów czy krokietów..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz