ogórek gruntowy 1 kg,
sól 1,5 łyżeczki/kamienna,
gorczyca 1 łyżka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
koperek suszony 1 baldachim,
zestaw do kiszenia ogórków 1 pęczek
nieduże jędrne ogórki gruntowe zalać w misce zimną wodą na 2 godziny, wodę wylać i czystym ręcznikiem kuchennym wytrzeć ogórki do sucha
ściąć czubki ogórków, przeciąć każdy wzdłuż na połowę, włożyć do grubego worka foliowego, ja użyłam 4 woreczki normalne takie do pakowania żywności, teraz zakupiłam do mrożenia i te są grubsze, mocniejsze
na ogórki rozsypać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziarenka gorczycy, na ogórkach rozłożyć zestaw do kiszenia + suszony baldachim kopru-mam jeszcze zeszłoroczny, całość posypać SOLĄ KAMIENNĄ GRUBĄ,JODOWANĄ, sól taka całkiem drobna nie nadaje się za bardzo do takich przetworów
ogórki wyjąć z lodówki i w kuchni na blacie zostawić na 48 godzin, z 4 razy delikatnie workiem poruszałam bez otwierania
z gotowych ogórków usunąć zestaw z koprem i w lodówce można przechowywać do kilku dni - ogórki są jędrne, chrupiące, aromatyczne, pachnące małosolnym z wody ogórkiem, zrobiłam pierwszy raz i jutro nastawiam następny kilogram....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz