2016-06-22

barszcz ze skwarkami z cebulką...

Składniki:


buraki 1 kg, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 6 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, boczek wędzony 30 dag, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki, groszek konserwowy 1 puszka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka


buraki obrać i połowę zeterzeć na tarce grubsze oczka, resztę pokroić na frytki, zalać wodą i zagotowac, zebrać pianę łyżką

dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, ziele i liście laurowe, wsypać ziemniaki pokrojone w kostkę grubszą i gotować do miękkości ziemniaków

wlać groszek z puszki z zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować

na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć

barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne dni.................SMACZNEGO!!!