1,5 kg zielone pomidory,
3 sztuki cebula biała,
2 sztuki marchew,
1 czubata łyżka sól grubsza
DO SŁOIKÓW:
10 sztuk czosnek ząbki,
3 małe papryczka chilli
MARYNATA:
3 szklanki woda,
1 czubata łyżka gorczyca biała,
5 sztuk ziele angielskie całe,
5 sztuk liście laurowe,
2 łyżki cukier,
1/2 szklanki ocet 10 %,
2 łyżki olej rzepakowy
zielone pomidory dobrze umyć pod wodą bieżącą
kroić je na plastry zaczynając od strony szypułki - nie rozleci się miąższ
cebulę pokroić w plasterki a marchew zetrzeć na tarce w plasterki
po 4 godzinach wszystko z miski wylać na sito aby dobrze odciekł płyn solny
w wyparzonych słoikach ciasno układać składniki dodając po 2 ząbki czosnku i po 2-3 kawałki chilli
z podanych składników zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików
mocno zakręcić słoiki i odstawić na godzinę
po godzinie pasteryzować w gotującej wodzie stawiając słoiki na zakrętkach przez 15 minut
na dno garnka wkładam ściereczkę, aby w czasie gotowania słoiki nie popękały
wyjąc z garnka i zostawić je postawione na zakrętkach do wystudzenia
wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
na zimowe dni smaczna sałatka do obiadu........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz