Składniki:
buraki 1 kg,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1 pęczek,
ziemniaki 6 sztuk,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kucharek 2 łyżki,
majeranek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
boczek wędzony 30 dag,
cebula 1 sztuka,
smalec 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki,
groszek konserwowy 1 puszka,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
koperek 1/2 pęczka
buraki obrać i połowę zeterzeć na tarce grubsze oczka, resztę pokroić na frytki, zalać wodą i zagotowac, zebrać pianę łyżką
dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, ziele i liście laurowe, wsypać ziemniaki pokrojone w kostkę grubszą i gotować do miękkości ziemniaków
wlać groszek z puszki z zalewą, wsypać kucharka, majeranek, pieprz mielony, śmietanę, posiekany koperek, zagotować
na smalcu usmażyć boczek pokrojony w kostkę z cebulą, wsypać mąkę i wymieszać na złocisty kolor, zasmażkę dodać do barszczu mieszając i doprowadzić do zagotowania, wyłączyć
barszcz jest syty, smaczny zwłaszcza w chłodne dni.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz